Connect with us

Revistateo.ro

Află adevărul despre cafeina din cana ta de cafea

Sanatate

Află adevarul despre cafeina din cana ta de cafea

Cercetările recente arată că doza de cafeină din cafea doar anulează efectele sevrajului după abstinența din timpul nopții.

CITEŞTE ŞI: CE SPUNE CAFEAUA DESPRE TINE

Creierul nostru percepe această nevoie la fel ca dependenții de heroină care până la urmă își administrează drogul numai pentru a scăpa de ororile sevrajului. ,,Ce este clar este că un consum zilnic – chiar și numai de o singură cană – duce la sevraj după o perioadă de abstinență. Un efect secundar bine cunoscut al sevrajului este somnolența, care poate fi inversată prin consumul drogului”, spune Michael Keane, de la Universitatea Dublin.

Prea multă cafeină poate accelera inima sau poate cauza ritmuri cardiace anormale. Cantități foarte mari pot fi toxice, iar supradoza extremă poate duce la moarte. Un adult obișnuit ar trebui să bea aproape 100 de cești de cafea într-o zi pentru ca acest lucru să se întâmple, dar chiar și în cantități mai mici pot apărea efecte negative.

Un studiu realizat pe aproape 45.000 de persoane, efectuat între 1979 și 1998 de Universitatea Queensland, Australia, sugerează că era cu 56% mai probabil ca bărbații care obișnuiau să bea 28 de cești de cafea în fiecare săptămână să moară de cauze medicale înainte de vârsta de 55 de ani, în timp ce femeile și-au dublat riscul de mortalitate.

În timpul sevrajului de cafeină, vasele de sânge se lărgesc la loc, ceea ce crește fluxul sangvin către creier, cauzând durerile de cap specifice. În absența cafeinei, efectele sevrajului sunt atenuate după câteva zile și dispar după aproape o săptămână.

Efectele cafeinei , în special cea din cafea, sunt dificil de studiat pentru că oamenii au niveluri variate de toleranță. Dacă vei consuma regulat niveluri medii până la mari, vei deveni mult mai sensibil la ea. Cu toate că substanța te poate ajuta să rămâi treaz și oferă mici îmbunătățiri în performanțele fizice, cauzează nervozitate și anxietate în rândul unora și crește tensiunea arterială pentru că îngustează vasele de sânge.

Din decembrie 2014, băuturile care conțin mai mult de 150mg de cafeină pe litru, în afara ceaiului și cafelei, au fost  etichetate în UE ca având un „conținut ridicat de cafeină. Nu este recomandată copiilor și gravidelor”. Cu toate acestea nu există restricții asupra cantității de cafeină care ar putea fi prezentă.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top