Connect with us

Revistateo.ro

Inedit

FOTO. Acasa la Mos Craciun ninge si e frig, dar acasa la Mos Nicolae este… CALD!

Mos Craciun traieste in tinuturile infrigurate ale Laponiei, dar unde se afla Mos Nicolae? Te-ai fi asteptat ca si acesta sa se afle intr-un loc unde e multa zapada, insa Sfantul Nicolae sta intr-un orasel unde e cald si bine.

Moastele Sfantului Nicolae se afla in orasul italian Bari, aflat pe coasta Adriaticii. Bari este si un port pitoresc unde sunt ancorate barcute in culori aprinse. Acolo se afla si un far care poate fi vizitat de turisti si o piata de peste cunoscuta in tot sudul Italiei.

In Bari exista o serie de monumente importante precum Palatul Provinciei, Teatrul Petruzzelli sau Teatrul Margherita, insa cel mai important lacas pentru crestini este Catedrala Sfantul Nicolae. Aceasta biserica este si ortodoxa si catolica in acelasi timp, iar acolo sunt asezate osemintele Sfantului Nicolae din Mira, care este si patronul orasului.

Conform legendei, fetele unui nobil sarac nu se puteau marita din cauza situatiei financiare precare. Sfantul Nicolae a capatat legenda de Mos Nicolae in momentul in care acesta, ajuns episcop, a lasat noaptea, la usa casei nobilului, un saculet cu aur pentru a-si putea marita fata.

Acelasi lucru s-a intamplat si cand a venit vorba despre maritis in cazul celei de-a doua dintre fiice. Nobilul a stat de paza intr-o seara ca sa vada cine face astfel de daruri pretioase familiei sale.

CITESTE SI: SFÂNTUL NICOLAE. MESAJE, URĂRI, FELICITĂRI DE SFÂNTUL NICOLAE

CITESTE SI: Ce rugăciuni se spun de Sfântul Nicolae

Atunci l-a vazut pe episcop lasand saculetul cu aur. Legenda spune ca Sfantul Nicolae s-a urcat pe acoperis si a dat drumul saculetului prin hornul casei, intr-o soseta care era pusa la uscat. Astfel a aparut si obiceiul agatarii sosetelor la semineu sau al ghetelor puse la usa.

FOTO. Acasa la Mos Craciun ninge si e frig, dar acasa la Mos Nicolae este... CALD!-1

Episcopul Nicolae din Mina a fost descoperit, insa acesta l-a rugat pe nobilul tata sa pastreze secretul. Acesta nu a rezistat tentatiei si astfel povestea a ajuns peste tot. Astazi, cu totii stim de Mos Nicolae.

FOTO. Acasa la Mos Craciun ninge si e frig, dar acasa la Mos Nicolae este... CALD!-3

Sfantul Nicolae din Mira este cunoscut de crestinii ortodocsi si pentru ca ar fi fost unul din cei 318 participanti la Conciliul de la Niceea (localitatea Iznik, Turcia).

FOTO. Acasa la Mos Craciun ninge si e frig, dar acasa la Mos Nicolae este... CALD!-4

Sfantul Nicolae este sarbatorit de romani pe 6 decembrie. Sarbatoarea este insotita de o serie de traditii, obiceiuri si superstitii. Cel mai cunoscut obicei este pregatirea ghetelor sau cizmelor din seara de 5 pentru ca a doua zi acestea sa fie umplute cu cadouri de la Mos Nicolae.

FOTO. Acasa la Mos Craciun ninge si e frig, dar acasa la Mos Nicolae este... CALD!-5

Sursa foto: Shutterstock

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Inedit

To Top