Connect with us

Revistateo.ro

Violenta domestica va fi pedepsita mai aspru

Stiri

Violenta domestica va fi pedepsita mai aspru

Violenta domestica nu este doar un subiect de dezbatut la intalnirile organizatiilor nonguvernamentale pentru a putea fi bifat la finalul agendei publice. Este o realitate. O realitate care face Romania sa planga la fiecare 3 secunde, caci la acest interval o femeie este agresata in aceasta tara.

Nici ordinul de protectie nu a facut minuni pentru a combate acest fenomen. Multe cazuri de omor au fost semnalate dupa ce femeile au obtinut de la judecatori ordinul. De cele mai multe ori, victime cad si copiii.

Deputatul Andreea Paul a depus un proiect de lege care poate schimba totul. Aceasta doreste modificarea art. 199 din Legea nr. 286/2009, care reglementeaza violenta domestica. Deputatul cere dublarea pedepsei pentru orice infractiune de lovire, vatamare corporala, lovituri cauzatoare de moarte sau omor.

La ora la care abordam acest subiect, pedeapsa se incadreaza intre 3 luni si 2 ani de inchisoare pentru infractiunea de lovire, iar odata cu votarea legii aceasta ar putea ajunge la 4 ani. Pentru infractiunea de vatamare corporala, limitele actuale sunt cuprinse intre 2 si 7 ani, iar odata cu reglementarile avizate se va ajunge la 6 ani minimul special pana la 20 de ani maximul special, conform modificarilor.

Romania este printre putinele tari indulgente cu astfel de infractori. In alte tari, legea care pedepseste dur violenta domestica este in vigoare de zeci de ani. In Suedia, de exemplu, Codul Penal sanctioneaza din 1998 infractiunile impotriva libertatii femeilor prin ani grei de puscarie.

Potrivit Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale din tara noastra, intre anii 2004 si 2015 s-au inregistrat oficial 134.000 de cazuri de violenta in familie, in care erau implicate femei, dar si copii.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top