Connect with us

Revistateo.ro

VESTI BUNE ! BNR a redus dobanda cheie la un nou minim istoric!.jpeg

Inedit

VESTI BUNE ! BNR a redus dobanda cheie la un nou minim istoric!

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat miercuri reducerea la un nou minim istoric a dobânzii cheie, aceasta ajungând la 2,5%, de la 2,75%.

 

În prima şedinţă de pe acest an, Consiliul de administraţie al BNR a hotărât, printre altele, şi reducerea ratei dobânzii de politică monetară (dobânda cheie – n.red.) la nivelul de 2,5% pe an, de la 2,75%, începând cu data de 8 ianuarie 2015. Astfel, din acest moment, rata dobânzii aferente facilităţilor de creditare (Lombard) se va reduce şi ea, la 4,75 % pe an de la 5,25 %, în timp ce rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se va menţine la 0,25 % pe an.

Tot conducerea BNR a mai hotărât şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit. Drept urmare, decizia BNR ar putea duce la scăderea ratelor la creditele în lei, cel puţin teoretic, întrucat băncile comerciale vor avea la dispozitie mai mulţi bani, care ar putea să fie folosiţi pentru relansarea creditării.

Contextul macroeconomic este unul favorabil, asta pentru că inflaţia (1,26%) este la un nivel redus, iar creşterea economică este una robusta (prognozele Guvernului arată un avans de 2,6% pentru 2014 şi de 2,5% pentru 2015). În ultimul an, Banca Naţională a României a redus dobânda cheie de şase ori.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Inedit

To Top