Connect with us

Revistateo.ro

VESTE IMPORTANTĂ pentru ROMÂNII DIN DIASPORA în legătură cu votul din turul 2

Inedit

VESTE IMPORTANTĂ pentru ROMÂNII DIN DIASPORA în legătură cu votul din turul 2

Românii din Diaspora nu au putut vota în majoritate în primul tur al alegerilor prezidențiale, ceea ce a generat o întreagă dezbatere publică despre vinovați și victime. Potrivit datelor oficiale, numărul secțiilor de votare a rămas același ca în 2009 în Diaspora, ba mai mult, unele secții de votare au fost comasate împiedicând astfel posibilitatea românilor de a vota într-o localitate mai apropiată.

Ministerul Afacerilor Externe a declarat că va suplimenta numărul ștampilelor de vot și al chestionarelor de declarație pe proprie răspundere înainte de vot, având în vedere că românii din afară votează pe liste suplimentare, fiind cetățeni ai statului român. Cu toate acestea, Biroul Electoral Central (BEC) a ieșit astăzi declarând că Ministerul Afacerilor Externe poate suplimenta secțiile de vot din afară în mod legal.

CITEȘTE ȘI: SIMONA HALEP TE ÎNDEAMNĂ SĂ MERGI LA VOT

Ministerul de Externe a invocat legislația fiecărei țări în parte și a unei birocrații care necesită timp prea mare ca problema să fie rezolvată până pe 16 noiembrie, atunci când are loc turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

Pe de altă parte, BEC reamintește tuturor românilor că „alegătorii pot utiliza şi formularul declaraţiei pe proprie răspundere, descărcat de pe site-urile BEC şi MAE, care poate fi completat în afara secţiei de votare, cu îndeplinirea condiţiei privind datarea şi semnarea acestei declaraţii numai în faţa membrilor biroului electoral al secţiei de votare din străinătate”.

Ministrul de Externe, Titus Corlățean, crede însă altceva, întrebat fiind de înființarea unor noi secții de votare: „Nu putem bulversa oamenii cu câteva zile înainte de vot, din acest punct de vedere, dar printr-o mai bună organizare şi o utlizare la maximum a capacităţii logistice evident va creşte numărului celor care doresc să voteze”.

În primul tur al alegerilor prezidențiale au votat 160.065 de români aflați în 95 de țătri din toată lumea. Câștigătorul alegerilor din Diaspora a fost liberalul Klaus Iohannis, urmat de socialistul Victor POnta.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Inedit

To Top