Connect with us

Revistateo.ro

Stiri

Trebuie sa stii asta cand mergi la serviciu! SITUATIA PE CARE UNII ANGAJATORI NU VOR SA O ACCEPTE

Stiai ca legea te protejeaza pana intr-acolo incat si drumul pe care il parcurgi spre locul de munca se considera timp efectiv de munca? Multi angajatori comit nenumarate abuzuri si nu recunosc naveta ca timp de lucru, mai ales in situatiile in care unele persoane sunt nevoite sa alerge dintr-o parte in alta mereu.

In 4 mai 2011, Camera Sociala a Curtii de Casatie a analizat cazul unui salariat care isi reclama seful ca nu ii platea orele suplimentare efectuate in calatoriile prevazute in interes de munca, incluzand naveta. Angajatorul este obligat sa ii asigure lucratorului toate conditiile optime de munca, incepand cu minutul din care porneste din casa pana la momentul in care iese de la serviciu.

Salariatul care l-a dat in judecata pe seful sau cerea instantei recunoasterea traseului ca timp efectiv de munca si platit ca atare. Acesta era nevoit, conform contractului semnat, sa se deplaseze pe distante mari, unii dintre clienti fiind la peste 100 de kilometri. Existau zile cand salariatul trebuia sa ajunga in 20 de zone diferite, iar timpul petrecut pe drum nu era remunerat.

Judecatorii au considerat ca angajatul facea deplasarile in interesul angajatorului, chiar daca acesta sustinea ca nu este responsabil pentru timpul efectuat intre mai multi clienti. Instanta i-a dat castig de cauza salariatului sustinand ca timpul de deplasare la locul de munca este considerat tot munca.

Potrivit Codului Muncii, daca te incadrezi in limita normala de ajungere la serviciu, acest timp nu se considera munca efectiva, insa daca deplasarea depaseste limitele normale de timp, seful este obligat sa te plateasca deoarece deplasarea ta s-a realizat in scopul firmei pentru care lucrezi.

CITESTE SI: Care sunt greşelile pe care le faci la locul de muncă

CITESTE SI: Cum trebuie să trimiți corect un e-mail la locul de muncă

Deplasarea salariatului poate fi consensuala, adica exista un contract semnat de ambele parti prin care se stipuleaza exact termenii si timpul de ajungere la serviciu. Angajatorul este obligat sa asigure drumul salariatului, daca acesta locuieste la o distanta considerabila de locul de munca.

serviciu - 15092015-3

Nu toti salariatii au un sediu fix. Instalatorii, ingrijitorii de persoane bolnave, fizioterapeutii sau reprezentantii de vanzari beneficiaza de o clauza de mobilitate datorita naturii meseriei lor.

Sursa foto: youtube.com

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top