Connect with us

Revistateo.ro

Traditii, obiceiuri si superstitii de Sfantul Stefan

Stil de viata

Traditii, obiceiuri si superstitii de Sfantul Stefan

Sfantul Stefan este sarbatorit de crestini pe data de 27 decembrie. Acesta a fost primul martir crestin si unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos, fiind condamnat la moarte de autoritatile iudaice din Ierusalim. Iata cateva traditii, obiceiuri si superstitii de Sfantul Stefan, de care orice roman ar trebui sa stie.

Traditii, obiceiuri si superstitii de Sfantul Stefan

Una dintre cele mai vechi traditii de care se tine cont in ziua de 27 decembrie are in centru icoana care il infatiseaza pe martir. Oamenii care sufera de diferite afectiuni sau cei care nu sunt impacati cu rudele lor trebuiau sa aduca in casa o icoana cu acest Sfant, astfel problemele lor fiind rezolvate.

In unele sate din Muntenia, gospodinele fac Painicile lui Stefan, care sunt bucati rotunde de aluat, unse cu miere si coapte bine la vatra. Acestea au gust de cozonac, deoarece reteta de aluat este asemanatoare. Gospodinele gatesc painicile de dimineata, apoi se duc la biserica din sat sa le sfinteasca, dupa care le impart copiilor sarmani din sat. Acest desert aminteste de modul in care a murit Sfantul Stefan (omorat cu pietre), painicile reprezentand pietrele.

De asemenea, in alte zone se pot prepara mucenici, amintind de moartea lui muceniceasca.

Sfantul Stefan era adeptul pacii si al intelegerii armonioase intre cei dragi, tocmai de aceea in aceasta zi este indicat sa te impaci cu cei care te afli in conflict.

Traditii, obiceiuri si superstitii de Sfantul Stefan

Conform traditiei, in ziua praznicului nu trebuie sa pleci la drum in zone de munte sau in locuri izolate.

Sfantul Stefan a avut ca misiune sa demonstreze ca Iisus Hristos era cu adevarat Mesia, cel prezis de prooroci, dar a starnit mania autoritatilor iudaice, care l-au judecat in fata Sinedriului, unde a fost acuzat de blasfemie si condamnat la moarte.

In timp ce corpul ii era lovit cu bolovani, Sfantul a avut puterea si taria sa isi ierte criminalii, strigand catre Ceruri: Doamne, nu le socoti lor pacatul acesta.

Peste 450.000 de romani isi serbeaza onomastica de Sfantul Stefan, dintre care majoritatea sunt barbati.

Sfantul Stefan, primul diacon si martir al Bisericii

Sfantul Stefan este praznuit pe 27 decembrie, in a treia zi dupa Nasterea Domnului. Parintele Nicolae Steinhardt, facand diferenta intre cele doua verbe vecine, dar nu identice, „a sedea” si „a sta”, ne descopera de ce Sfantul Stefan este sarbatorit dupa Nasterea Domnului si Soborul Maicii Sale.

„A sedea”, spune parintele, inseamna in limba romana a se afla asezat pe ceva (un scaun, o banca, o lavita … ), iar „a sta” inseamna a se tine in picioare, vertical. In textul de la Fapte, 55-56 se spune: „A vazut slava lui Dumnezeu si pe Iisus stand de-a dreapta lui Dumnezeu.

Si a zis: Iata vad cerurile deschise si pe Fiul Omului stand de-a dreapta lui Dumnezeu”. Observam ca in textul Noului Testament este prezent verbul a sta, adica a se afla in picioare, si nu a sedea.

In iconografie, Hristos e mereu reprezentat sezand, de-a dreapta Tatalui, pe tronul Sau ceresc, iar in textele liturgice se face referire la Iisus sezand in slava, niciodata stand. Parintele Nicolae Steinhardt explica de ce s-a folosit verbul „a sta”:

„Pentru a primi jertfa primului mucenic al Sau, Domnul S-a ridicat in picioare. Din respect pentru Arhidiaconul Stefan si spre a-i aduce osebita cinstire”. Din acest motiv, Sfintii Parinti au randuit ca Sfantul Stefan sa fie cinstit in a treia zi de Craciun.

Cu prilejul sarbatorii Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor, moastele Sfantului Apostol, Intaiul Mucenic si Arhidiacon Stefan au fost aduse in Romania de o delegatie a Bisericii Ortodoxe a Greciei pe22 octombrie 2016. Este pentru prima data cand moastele Sfantului Arhidiacon Stefan ies din tara.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top