Connect with us

Revistateo.ro

Traditii, obiceiuri si superstitii de Paste. Afla ce este bine sa faci in cele trei zile de Paste si ce este bine sa eviti in aceasta perioada.

Stil de viata

Traditii, obiceiuri si superstitii de Paste

Exista unele traditii, obiceiuri si superstitii de Paste. Mai jos le gasesti pe cele mai importante dintre ele. Afla despre ce este vorba, ce este bine sa faci si ce nu este bine sa faci in aceasta perioada.

Traditii, obiceiuri si superstitii de Paste

1. Nu este bine sa arunci lumanarea pe care ai adus-o acasa de la sluja de Inviere, cu lumina. Persoanele care trec prin momente dificile, sunt bolnave sau se afla in pericol, pot aprinde acea lumanare.

2. Se spune ca este bine ca in dimineata Pastelui sa te speli pe fata cu apa neinceputa in care ai pus un ou rosu, o moneda si o frunza de urzica. In timp ce te speli vei rosti urmatoarele cuvinte: „Sa fiu sanatos/a si obrazul sa-mi fie rosu ca oul; toti sa ma doreasca si sa ma astepte, asa cum sunt asteptate ouale rosii de Pasti; sa fiu iubit/a ca ouale in zilele de Pasti”. Se spune ca daca vei face asta, vei avea obrajii rosii precum culoarea oualor de Paste, vei fi tare ca moneda si aspru ca urzica.

3. Se spune ca persoanele care vor ciocni oua in ziua de Paste se vor intalni si dupa moarte, pe lumea cealalta.

4. Este bine ca ouale impartite pentru sufletele oamenilor adormiti sa fie rosii. Se spune ca numai acestea sunt primite de Dumnezeu.

5. Inainte, in a doua zi de Paste avea loc „obiceiul udatului”. Astfel, baietii tineri le stropeau pe fete cu apa luata din fantana. Se considera ca astfel fetele vor fi frumoase, vor avea noroc pe parcursul anului si vor avea admiratori.

CITESTE SI: Traditii, obiceiuri si superstitii in prima zi de Paste

6. Oamenilor nu trebuie sa le lipseasca ouale rosii de pe masa in ziua de Paste. Se considera ca acestea pazasc casa de lucruri rele.

7. Daca vei pastra un ou rosu timp de 40 de zile de la Paste, iar acesta nu se strica, atunci vei avea noroc pe parcursul anului.

8. Unii romani ingroapa cate un ou in pamantul cultivat, pentru ca acesta sa fie ferit de anumite dezastre precum inundatiile sau grindina.

Nu este bine sa inrosesti ouale in ziua de Paste

9. Daca vei inrosi ouale in ziua de Paste, atunci exista riscul sa te imbolnavesti.

10. Pentru a avea un an bun, atunci este bine ca prima persoana care iti trece pragul in prima zi de Paste sa fie barbat.

11. In unele zone ale tarii, oamenii duc cocosi la biserica in noaptea Invierii. Se spune ca posesorul cocosului care va canta prima data va avea parte de un an bun, plin de noroc.

12. Potrivit unei superstitii, cei care iau sare in maini in ziua de Paste vor avea palmele transpirate tot timpul anului si nu vor putea sa lucreze.

CITESTE SI: Traditii, obiceiuri si superstitii in a doua zi de Paste

13. Pentru a evita sa ai mainile transpirate si din cauza asta sa nu poti lucra in timpul anului, se spune ca este bine ca imediat ce te intorci acasa de la slujba de Inviere sa atingi clanta sau un obiect din fier.

14. Copiii care se nasc in prima zi de Paste vor avea noroc in viata si vor fi ocrotiti de Dumnezeu.

15. Daca ploua sau este vreme urata in prima zi de Paste, atunci vremea va fi la fel de capricioasa pana la Rusalii.

CITESTE SI: Traditii, obiceiuri si superstitii in a treia zi de Paste

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top