Connect with us

Revistateo.ro

Stil de viata

Tradiții de Paște din Moldova: Împușcături în noaptea Învierii și apa fermecată

Tradiții de Paște din Moldova:

1. GOSPODINELE PREGĂTESC PASCA DE DIMINEAȚĂ
Pasca este simbolul principal al Sărbătorii Învierii Domnului, simbolizând trupul lui Iisus Hristos. Aceasta se prepară la primul cântat al cocoșilor și se duce la biserică pentru sfințit, împreună cu celelalte bucate tradiționale. Credincioșii mănâncă din anafură imediat ce a fost sfințită.

2. ÎMPUȘCĂTURI ÎN NOAPTEA ÎNVIERII
Moldova este singura regiune unde se dă voie la petarde și împușcături în Noapte Învierii. Potrivit tradiției, focurile trase la miezul nopții alungă spiritele rele și spiritul păgân.

CITEȘTE ȘI: TRADIȚII DE PAȘTE DIN ARDEAL

3. APA FERMECATĂ ȘI MĂRITIȘUL
Fetele care sunt singure merg la biserică în ziua de Paști și spală clopotnița cu apă din fântână, de care nu au voie să se atingă deloc. După ce au spălat clopotul bisericii cu apă, acestea se spală pe față din aceeași apă pentru a avea noroc la bărbați și a se mărita cât mai repede.

4. OUĂ ROȘII PENTRU FEMEI
Băieții curtenitori trebuie să le ofere ouă roșii fetelor și femeilor, dar asta numai în cazul în care simt ceva special pentru acestea.

5. COȘUL STRĂMOȘESC
Toți credincioșii pregătesc coșul strămoșesc pentru ziua de Paști. Acesta este umplut cu semințe de mac, zahăr, făină, sare, ceapă și usturoi. Semințele de mac vor fi aruncate în apă pentru a alunga seceta, sarea va fi păstrată la loc de cinste pentru a avea noroc în agricultură tot anul, zahărul este dat la bovine ca să nu se îmbolnăvească, făina este păstrată lângă apa sfințită pentru ca grâul să încolțească cum trebuie iar ceapa și usturoiul alungă dăunătorii de pe câmp (gândacii și alte insecte care amenință plantele).

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top