Connect with us

Revistateo.ro

Tot ce trebuie sa stii despre pilula de a doua zi

Educatie

Tot ce trebuie sa stii despre pilula de a doua zi

Accidentele sunt imprevizibile – prezervativul se poate rupe in timpul actului sexual, fara sa fie vina unuia dintre parteneri. In astfel de cazuri, sau daca ai uitat pur si simplu sa iti iei anticonceptionalele, exista o metoda de urgenta pentru a preveni o sarcina nedorita. Uite tot ce trebuie sa stii despre pilula de a doua zi!

In acest tip de situatii neplacute, femeia are la dispozitie 72 de ore pentru a lua pastila de a doua zi. Aceasta contine levonorgestrel, un hormon care actioneaza in intarzierea sau prevenirea ovulatiei, astfel este evitata sarcina. Daca pastila este luata dupa ce trec 72 de ore de la contacul sexual, aceasta nu mai are niciun efect.

RISCURI
Odata ingerata, aceasta pastila nu are efecte grave asupra sanatatii. Femeile care o folosesc pot intampina senzatii de ameteala, greata, dureri in zona burtii sau a capului, dar aceste simptome trec rapid de la instalare. De asemenea, poate deregla menstruatia, aceasta aparand cu aproximativ 10 zile mai tarziu sau mai devreme, in functie de organismul fiecarei femei.

NU ESTE RECOMANDATA FEMEILOR CARE:
-Sunt deja insarcinate; pilula nu are efect asupra unei sarcini deja existente.
-Au varsta sub 16 ani.
-Sunt alergice la levonorgestrel.

CITESTE SI: 5 secrete ale sanatatii intime pe care orice femeie TREBUIE sa le stie

CITESTE SI: Cele mai IMPORTANTE 4 analize pe care orice femeie trebuie sa le faca

EFICIENTA
Cand este administrata in maximum 24 de ore de la contactul sexual, aceasta are o rata de succes de 95%.

In cazurile in care trec peste 48 de ore de la actul sexual, eficienta scade la 58%.

Daca apar varsaturi in primele 2-3 ore de la administrare, este recomandata luarea altei pastile, deoarece e posibil ca prima sa nu fi fost asimilata de organism. In acest caz, trebuie discutat cu farmacistul sau medicul de familie. Un specialist te poate sfatui cel mai bine.

Eficienta pastilei este cu atat mai ridicata cu cat o iei mai repede!

Hormonul care se gaseste in pilula nu actioneaza asupra ovulului deja afectat, deci daca ai ramas insarcinata, aceasta nu are niciun efect asupra fatului.

Trebuie sa stii ca nu este indicat sa apelezi prea des la aceasta metoda contraceptiva de urgenta. Doza recomandata este de maximum doua ori pe an, deoarece , in timp, aceasta are efecte negative asupra ficatului.

Sursa foto: Waytoskinny.com

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Educatie

To Top