Connect with us

Revistateo.ro

Toate femeile aflate la menopauză trebuie să știe acest avertisment din partea medicilor.

Sanatate

Toate femeile aflate la menopauză trebuie să știe asta. Medicul Mihaela Bilic atrage atenția

Medicul Mihaela Bilic oferă un set de reguli de nutriție pentru doamnele trecute de prima tinerețe. Toate femeile ar trebui să știe asta

1. Fiți atente la aportul caloric. Aportul caloric pentru o femeie tânără, în plină activitate, este de 1800-2000 cal/zi.

Din cauza încetinirii metabolismului, la menopauză 1600 cal/zi ar trebui să vă fie suficiente, uneori chiar mai puțin, dacă pe parcursul timpului ați apelat des la cure de slăbire.

Dietele repetate prăbușesc cheltuielile calorice, așa că metabolismul vostru, deja afectat, se va lenevi de tot la menopauză.

2. Alegeți variantele dietetice. Nu trebuie să renunțați la mâncarea voastră preferată, dar „economisiți“ cât puteți la capitolul zahăr și grăsimi. De exemplu: tartă cu fructe în loc de tort de ciocolată, cartofi la cuptor în loc de cartofi prăjiți, mușchi în loc de ceafă, unt cu 40% grăsime în loc de 80% etc.

Orice calorie contează, iar „bugetul“ vostru e destul de mic, nu-l cheltuiți pe orice.

3. Diminuați grăsimile animale. Pentru a evita creșterea colesterolului și a trigliceridelor din sânge încercați să folosiți uleiurile vegetale și acestea cu mare zgârcenie (orice tip de grăsime are 9 cal/g).

Renunțați la mezeluri, tocături, carne împănată, cașcaval și uitați definitiv de produsele de patiserie. Evitați prăjeala ca mod de a găti și preferați grătarul, cuptorul sau fierberea înăbușită.

4. Înlocuiți cât mai des carnea cu peștele.

Peștele este un aliment dietetic prin definiție, iar peștele gras conține acizi grași nesaturați omega-3 cu rol protector cardiovascular și de creștere a HDL-ului, fracțiunea „bună“ din colesterol.

Dr. Mihaela Bilic, despre un aliment pe care îl consumi zilnic: A ajuns să fie numit “moartea albă”

Zahărul este un aliment consumat zilnic, încă de la primele ore când îl punem în cafea. Acest aliment mai este numit și „moartea albă”, astfel că multe persoane îl înlocuiesc cu mierea.

CITEȘTE ȘI: Cum ti se schimba vaginul la menopauza si ce poti face

Însă, medicul nutriționist Mihaela Bilic spune că diferența dintre zahăr și miere nu este una prea mare.

”Mierea, o substanță vie ?

Pentru că zahărul rafinat a ajuns să fie numit “moartea albă”, avem nevoie de un agent de îndulcire care să nu ne înspăimânte. Și atunci tot ce nu e zahăr alb a ajuns să aibă din oficiu așa-zise beneficii pentru organism, sau măcar calificativul “mai sănătos”.

În realitate, toți agenții de îndulcire sunt la fel de buni pentru consum și răi pentru sănătate dacă depășesc doza optimă, adică aceea de condiment – puși în alimente precum sarea, cât să dea gust.”, spune dr. Mihaela Bilic.

Mierea, un aliment plin de beneficii?

„Mierea pare a fi premiantă când vine vorba de ceva dulce, însă folosirea ei necesită câteva precizări clare:

– este ideală pentru uz extern sau consumată crudă, fără a fi încălzită/tratată termic- conține enzime bioactive și flavonoide cu efect antioxidant, care sunt distruse la o temperatură mai mare de 40 grade Celsius.

Aplicată pe piele sau mucoase, mierea are proprietăți calmante, cicatrizante, antibacteriene; aciditatea pe care o provoacă împiedică dezvoltarea bacteriilor, inclusiv E. Coli, stafilococ, Helicobacter pylori – ajută la vindecarea rănilor și ulcerațiilor.

– poate înlocui cu succes zahărul în preparatele lichide (sucuri, sosuri, dulcețuri, compot, ceai sau cafea) sau în produsele de cofetărie și patiserie ce nu necesită creștere (fulgi de cereale, batoane de ciocolată).

Pentru că este hidrofilă (reține apa) și higroscopică (reține umiditatea), mierea va determina o structură densă și umedă a produsului final; pentru aluaturi sau compoziții cu structură pufoasă și ușoară, aerate și “bine crescute” e nevoie de zahăr cristalizat.

– glasează și caramelizează fructele și legumele mai rapid decât zahărul și la o temperatură mai redusă – un pic de miere sau zahăr adăugată la o mâncare sau un sos reduce aciditatea acesteia.

– este agent de conservare – în miere se pot păstra fructe uscate sau oleaginoase, fără grija că vor fermenta; fiind o substanță densă ce împiedică intrarea aerului, în recipientele cu miere poate apărea riscul dezvoltării toxinei botulinice.

Din punct de vedere nutritiv, atât mierea cât și zahărul sunt dizaharide formate dintr-o moleculă de glucoză și una de fructoză. Valoarea calorică este de 4 cal/g – adică 20 cal/ linguriță (cu vârf pentru zahăr cristalin și rasă pentru miere).

Voi sunteți cei care alegeți ce tip de agent de îndulcire consumați, în funcție de preferințele personale, considerentele estetice, sentimentale sau medicale.

Însă țineți cont că atât mierea cât și zahărul sunt principalii agenți de acidifiere/oxidare ai organismului, alături de stres, nicotină, alcool și sedentarism.

Iar dacă alegeți mierea, atunci mâncați-o crudă, nu o omorâți!”, a scris nutriționistul Mihaela Bilic, pe pagina de Facebook.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top