Connect with us

Revistateo.ro

Stiri

Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava si ce obiceiuri stramosesti se respecta de 600 de ani

In 1950, la propunerea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe, intre sfintii cu moaste din Romania, s-a aflat si Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava, a carui viata este pictata la Manastirea Sucevita.

Ziua de praznuire unuia dintre cei mai venerati sfinti din Moldova este la 2 iunie, dar exista traditia ca Sfantul Ioan cel Nou sa fie cinstit si in ziua in care moastele sale au fost aduse la Suceava. In aceasta zi de sarbatoare este mare pacat sa se lucreze, sa se spale rufe, sa se coasa, sa se calce haine sau sa se gateasca.

In anul 1402, in timpul lui Alexandru cel Bun, sfintele oseminte au fost aduse in Moldova. Ulterior, acestea au fost furate in 1686 de regele Jan Sobieski si duse in Polonia, la Zolkiew, de unde au fost readuse in tara la 24 iunie 1783.
Pana sa devina sfant, tanarul Ioan il ajuta pe tatal sau in comertul dintre cetatile de pe malul Marii Negre. Intr-una dintre calatorii a avut o disputa cu un negutator venetian care s-a razbunat apoi mintindu-l pe stapanul mongol de la Cetatea Alba ca Ioan vrea sa devina musulman.

Tanarul crestin i-a spus ca nu vrea sa-si schimbe credinta, iar mai-marele mongol a poruncit ca Ioan sa fie chinuit. A suportat torturi precum legarea de coada unui cal salbatic, iar in final i s-a taiat capul la 2 Iulie 1330.
Aparitia unor ingeri si impietrirea mainii unui soldat care a tras cu arcul asupra lor l-a determinat pe stapanul cetatii sa permita inmormantarea viitorului sfant. Astfel, trupul lui Ioan a fost dus in biserica Cetatii Albe.

Citeste si: Ce sa nu faci de Sfantul Gheorghe

Ipoteza soc: Moastele Sfantului Nicolae de la Bucuresti sunt false

Vestea despre minunile care se savarseau la moastele sale a ajuns in timp si la urechile domnitorului Alexandru cel Bun (1400-1432). In 1401, acesta a obtinut recunoasterea canonica a mitropolitului Iosif al Moldovei de la Patriarhia Ecumenica si a reusit sa aduca moastele Sfantului Ioan de la Cetatea Alba la Suceava, la 24 Iunie 1402.

Cea mai veche zi de pomenire a Sfantului Ioan cel Nou este la data de 24 Iunie, cand se sarbatoreste nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, numita in Moldova „La sanziene”. Atunci, mii de crestini din Moldova si Transilvania se inchina la moastele facatoare de minuni ale Ocrotitorului Moldovei. Se aduc spice de grau, flori de camp, crengi de tei si de brad, iar pelerinajul incepe in dimineata zilei de 23 Iunie, cand moastele sunt scoase din biserica si depuse pe un baldachin in curtea manastirii.

Seara se face slujba privegherii, moastele fiind vegheate toata noaptea, iar dimineata se sfinteste aghiazma si se face Sfanta Liturghie arhiereasca de catre Mitropolitul Moldovei si Arhiepiscopul Sucevei. Dupa-amiaza, sfintele moaste sunt duse din nou in biserica, purtate pe maini de maramureseni, care vegheaza moastele 24 de ore si care nu mananca nimic, conform unei traditii stramosesti.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top