Connect with us

Revistateo.ro

Semnificaţia zilei de 1 mai

Stil de viata

Semnificaţia zilei de 1 mai

1 Mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea ţărilor lumii, diversele manifestări căpătand amploare pe măsură ce autorităţile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă.

CITEŞTE ŞI: SEMNIFICAŢII ISTORICE 21 OCTOMBRIE

În România această zi a fost sărbătorită pentru prima dată de către mişcarea socialistă în 1890. În perioada regimului comunist, întreagă naţiune aducea, de 1 mai, la fel ca la fiecare sărbătoare, un omagiu conducătorilor şi partidului comunist.Autorităţile organizau manifestatii uriaşe pe marile bulevarde, coloanele de muncitori în ţinute festive fiind nevoite să scandeze lozinci şi să poarte pancarte uriaşe. Ziua de 1 Mai era liberă doar formal. Toată lumea trebuia să participe la manifestări. Defilarile în uniforme, cântecele patriotice şi lozincile scrise cu trupuri umane erau principalele atracţii.

Însă, după 1990, importanţa propagandistică a zilei a fost minimalizată, dar oamenii se bucură de acest eveniment sărbătorindu-l în aer liber, la iarba verde, la mare ori la munte, delectându-se cu mâncărurile tradiţionale: crenvurşti sau mici şi bere.

În Germania, 1 mai este zi liberă. Se poartă la butonieră o panglică roșie, în amintirea lui 1 mai 1890, când, în pofida interdicției manifestațiilor de către Sozialistengesetz, militanții Internaționalei au convenit să se întâlnească în parcuri purtând o astfel de panglică. Intrată în uitare în Germania de Vest, ea a fost mare sărbătoare în Repubilca Democrată Germană.  1 Mai a devenit, în aproape toata lumea, Ziua Internaţională a Muncii. Există şi excepţii, de exemplu Australia, Elvetia şi Statele Unite, unde 1 Mai nu este o sărbătoare oficială. În majoritatea ţărilor vest europene, ziua de 1 Mai este zi liberă.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top