Connect with us

Revistateo.ro

Stiri

Schimbarea la fata a Domnului: Traditii si obiceiuri

Pe 6 august are loc una dintre cele mai importante sarbatori ale crestinatatii: Schimbarea la fata a lui Iisus Hristos. In legatura cu aceasta sarbatoare exista o serie de traditii si de obiceiuri.

Este una dintre cele mai importante sarbatori pentru crestini, dupa Inviere. Practic, Schimbarea la fata defineste clar scopul existentei noastre pe pamant: transfigurarea, metamorfozarea intr-o varianta mai buna a noastra pentru a ajunge in Rai, alaturi de Dumnezeu. Aceasta sarbatoare anunta si cea de-a doua venire a Mantuitorului pe Pamant, care a urcat la ceruri intr-o lume transcedentala accesibilor doar sufletelor pure, pline de har dumnezeiesc.

CITESTE SI: Schimbarea la fata a Domnului: Ce NU AI VOIE sa faci in aceasta zi sfanta

Iisus a urcat pe Muntele Tabor, in Galileea, insotit de cei trei ucenici ai sai, Petru, Iacov si Ioan. In momentul acela, cei trei ucenici s-au convins ca Mantuitorul nu este doar un prooroc al lui Dumnezeu ci chiar fiul Celui de sus. Dupa ce Iisus se ruga la Tatal Ceresc, ucenicii Sai au adormit iar la trezire l-au vazut pe Iisus schimbat la fata, stralucind „ca Soarele”. In drumul coborarii de pe munte, Iisus le-a poruncit ucenicilor sai sa nu spuna ceea ce au vazut pana cand „Fiul Omului se va scula din mori”. Practic, aceasta sarbatoare prevesteste Invierea.

CITESTE SI: Cea mai puternica RUGACIUNE a celui necajit catre MAICA DOMNULUI

Traditii si obiceiuri:

1. Curatenia dinaintea sarbatorii trebuie sa fie gata pana in seara de 5 august, adica Ajunul Schimbarii la fata. Altfel, gospodinele vor intampina probleme cu locuinta lor tot anul.

2. Potrivit traditiei, femile insarcinate care tin post pe 6 august vor avea o nastere usoara si un copil sanatos.

3. In mai multe zone din tara, pe 6 august se sfintesc recoltele, boabele de grau si alte cereale, precum si gradinile si livezile cu fructe.

4. In toata tara, crestinii trebuie sa duca la biserica cateva spicuri de grau sau alte cereale pentru a fi sfintite.

5. Un lucru inedit legat de aceasta sarbatoare este observarea starii meterologice. Batranii spun ca daca ziua va fi senina si placuta, vom avea parte de o toamna linistita. Daca va ploua, in schimb, toamna va fi extrem de mohorata.

4. Daca in aceasta zi, si in tot postul Adormirii Maicii Domnului, va ploua mult, vom avea parte de o iarna de nedorit.

5. Cei vii trebuie sa faca pomana pentru cei morti si sa aprinda o lumanare acasa si una la biserica.

6. Crestinii trebuie sa manance peste (este dezlegare la peste) pentru a fi vrednici si sanatosi tot anul, dornici de munca si fara probleme in famili.

Sursa foto: youtube.com

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top