Connect with us

Revistateo.ro

Sărbătoarea Floriilor sau Duminica Stâlparilor

Stiri

Sărbătoarea Floriilor sau Duminica Stâlparilor

Sărbătoarea Floriilor sau Duminica Stâlparilor. Această zi este una specială, întrucât este cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Învierea Mântuitorului. Mai este cunoscută şi sub numele de Duminica Stâlparilor, asta după ramurile de palmier sau finic pe care oamenii le purtau în semn de bucurie faţă de venire lui Hristos la Ierusalim.

CITEŞTE ŞI: Mesaje şi urări de Florii

Sărbătoarea Floriilor a fost menţionată încă din secolul al IV-lea, iar acum este sărbătorită, la intervale diferite, de toţi creştinii din lume.

Conform scrierilor biblice, Isus a venit la Ierusalim după ce a săvârşit cea mai mare minune, aceea a învierii lui Lazăr din Betania şi vesteşte o altă revenire la viaţă, cea a Mântuitorului, la finalul Săptămânii Patimilor.

Conform slujbelor liturgice, începând de azi începe Săptămâna Mare, unde, în fiecare seară, au loc Deniile, slujbe de seară prin care creştinii ortodocşi rememorează paşii pe care Isus i-a făcut, de la venirea în Ierusalim, Cina cea de Taină, prinderea şi torturarea Sa, răstignirea, apoi Învierea de a treia zi.

Sărbătoarea este prilej de bucurie pentru toate persoanele cu nume de flori, iar ortodocşii care ţin post au azi dezlegare la peşte, a doua de acest gen după cea de pe 25 martie, atunci când a avut loc Buna Vestire.

Sâmbăta din ajunul Duminicii Stâlpilor am sărbătorit Moşii de Florii, prin care ne-am amintit de sufletele celor decedaţi, iar acum îi cinsim pe cei vii, cu mese îmbelşugate şi rugăciuni pentru sănătate.

În fiecare duminică a Floriilor au loc diverse procesiuni, în amintirea celei care a avut loc în momentul sosirii lui Hristos la Ierusalim, eveniment ţinut cu mare fast atunci, mai ales că locuitorii cetăţii aflaseră de minunea învierii lui Lazăr. Atunci, oamenii erau convinşi că Isus era profetul despre care scriau cărţile vechi, iar cei prezenţi strigau în cor „Osana!” şi fluturau crengi de finic şi palmier, în timp ce unii îşi aşterneau hainele pe jos, pentru ca Mântuitorul să calce pe ele.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top