Connect with us

Revistateo.ro

Săptămâna Patimilor: Lunea Mare

Stiri

Săptămâna Patimilor: Lunea Mare

Iosif a fost primul fiu al Rahilei si a 11 lea fiu al lui Iacob. În Sfanta Scriptură se spune că frații lui Iosif erau invidioși căci el le vestise câteva vise pe care le avusese: „Eram la câmp cu toții și legam snopi. Snopii mei stateau drept, iar ai voștri se plecau spre ai mei”, „se părea că soarele, luna și unsprezece stele se aplecau și se închinau în fața mea”. La auzul acestor cuvinte frații au prins ură pe el, i-au pus gând rău și au decis să îl omoare.

CITEȘTE ȘI: TRADIȚII DIN SĂPTĂMÂNA MARE ȘI PREGĂTIRILE PENTRU ÎNVIERE

VEZI CE SE FACE IN:
–> Lunea MARE
–> Martea MARE
–> Miercurea MARE
–> Joia MARE
–> Vinerea MARE
–> Sambata MARE

Când tatăl lui Iosif l-a trimis pe acesta să îi aducă vești despre freții care erau la câmp, ei au decis să îl omoare și să îl arunce într-un puț. Mai apoi, aveau de gând să-i spună tatălui că l-a mâncat o fiară sălbatică. Unul dintre frați pe nume Ruben, s-a opus acestui gând rău și a zis: „Nu, să nu vărsați sânge! Aruncați-l mai bine în putul acela din pustiu, dar mâinile să nu vi le puneți pe el”. Frații au tăiat un ied și au murdărit haina lui Iosif cu sânge, după care au arătat-o tatălui lor. Iosif a fost scos din fântână și vândut pe 30 de arginți unor negustori.

Despre smochinul neroditor, Sfântul Evnaghelist Marcu spune următoarele: „Iar a doua zi ieșind ei din Betania, Domnul a flămânzit. Și văzând un smochin de departe, având frunze, a mers să vadă dacă va găsi ceva în el. Venind la el, n-a găsit nimic decât frunze, că nu era încă vremea smochinelor. Și a zis Iisus smochinului: Nimeni să nu mai mănânce rod din tine în veac” (Marcu 11, 12-14).

În această zi de luni încep deniile, slujbe care au loc în fiecare seară în această săptămână. Cea mai frumoasă dintre aceste slujbe este considerată a fi denia din Joia Mare, unde se citesc cele 12 evanghelii. Vineri în cadrul deniei se citește Prohodul Domnului Iisus Hristos. Există numeroase obiceiuri pe care românii le țin în Lunea Mare. Femeile încep astăzi curățenia pentru Paște, considerând că este un mare păcat să te prindă această sfântă sărbătoare cu casa dezordonată. Gospodarii scot din casă tot la aerisit și văruiesc și spală tot.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top