Connect with us

Revistateo.ro

Săptămâna Mare: Marțea Mare

Stiri

Săptămâna Mare: Marțea Mare

Pilda celor 10 fecioare înfățișează 5 fecioare înțelepte și 5 neînțelepte, care merg înaintea Domnului. În Noul Testament Iisus Hristos este asemănat unui mire, care vine înaintea acestor fecioare. Mireasa lui Hristos este Biserica.

CITEȘTE ȘI: TRADIȚII DIN SĂPTĂMÂNA MARE ȘI PREGĂTIRILE PENTRU ÎNVIERE

Mierele a întârziat, iar spre miezul nopții s-a vestit venirea Lui. În acel moment, uleiul din candelele fecioarelor neînțelepte era pe terminate, așa că ele au cerut de la celelalte împrumut. Fecioarele înțelepte însă, nu au fost de acord, căci astfel și candelele lor s-ar fi stins. Așadar fecioarele nebune merg să cumpere untdelemn, însă Mirele sosește în lipsa lor și intră cu cele 5 fecioare înțelepte la nuntă, iar ușa se închide în urma lor. Când am ajuns și au văzut că ușa era închisă, fecioarele nebune au strigat către Iisus „Doamne, Doamne, deschide-ne nouă!”. La auzul acestor vorbe Mirele le răspunde „Adevărat zic vouă: Nu vă cunosc pe voi.” Pilda se încheie cu următoarea învățătură: „Privegheați și vă rugați, că nu știți ziua, nici ceasul când vine Fiul Omului”.

Cele 10 fecioare se bucurau împreună de darul fecioriei, însă 5 dintre ele aveau untdelemnul sfânt al milostivirii, iar celelalte nu. Acestea toate au căzut într-un somn adânc în timp ce-l așteptau pe Mire, asta însemnând că au căzut în somnul morții. Când s-a vestit sosirea Lui Iisus, fecioarele nebune nu aveau untdelemn, nu erau pregătite de venirea acestuia și au alergat repede să se pregătescă, însă a fost prea târziu. Pilda aceasta a zis Domnul pentru a ne îndemna la starea permanentă de veghe, pentru a ne îngriji de sufletele noastre în fiecare clipă a vieții și pentru a nu uita că oricând poate sosi clipa judecății.

În toate gospodăriile din țară aceasta este ultima zi în care se spală sau se calcă. Bărbații termină muncile câmpului și toate treburile și se retrag în gospodărie, ca să își ajute nevestele la treburile casnice. La slujba deniei se citește pilda de mai sus.

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top