Connect with us

Revistateo.ro

Stil de viata

Ruşii vor sa construiască o „ARCĂ A LUI NOE ACTUALĂ”! Iată ce au de gand să facă!

Universitatea de stat din Moscova, locul în care savanţii vor pune în aplicare acest proiect ambiţios, tocmai a primit cel mai mare buget pentru instituţiile de învăţământ superior, din partea autoritatilor centrale. Savanţii ruşi, care au primit o finanţare de 1 miliard de ruble (12,6 milioane de dolari), intenţionează să conceleze prin criogenie  şi apoi să le depoziteze diverse celule care sunt capabile să se reproducă.

 

„Proiectul implică amenajarea unui spaţiu de depozitare – o bancă de date în care sunt stocate fragmente de ADN ale tuturor fiinţelor care trăiesc pe Pământ, dar nu doar ale celor care trăiesc, ci şi ale celor care au dispărut”, a declarat Viktor Sadivnichy pentru postul de televiziune RT. Rectorul universităţii, a asemănat acest proiect ştiinţific uriaş cu o „Arcă a lui Noe” din zilele noastre.”Proiectul va conţine şi sisteme informatice. Dacă va fi finalizat, el va reprezenta un salt uriaş în istoria Rusiei, care va deveni prima naţiune din lume care realizează un fel de Arcă a lui Noe actuală”, a adăugat el.

Numărul băncilor de ADN a crescut semnificativ în ultimul deceniu, asta datorită noilor descoperiri tehnologice, dar şi a creşterii nivelului de preocupare a comunităţii ştiinţifice în legătură cu extincţia speciilor de pe Terra. Aceste depoyite de ADN sunt cunoscute sub denumirea de „Grădini zoologice congelate”, iar cea mai cunoscută dintre ele se află în oraşul american San Diego. Specialistii de aici dispun de celule spermatice, ADN şi celule de origine animală, conservate în azot lichid încă din anul 1976. Banca de ADN din San Diego deţine 8.400 de astfel de celule prelevate de la peste 800 de specii.

Si Marea Britanie a implementat la rândul ei un proiect asemanator, denumit  „Frozen Ark Project” (Proiectul Arca Îngheţată), coordonat de un consorţiu de companii şi asociaţii specializate în biologie, grădini zoologice, muzee şi centre de cercetări ştiinţifice. Astfel, Frozen Ark Project deţine o colecţie remarcabilă de 28.604 fragmente de ADN congelate, dintre care mai mult de  7.000 aparţin unor specii aflate pe „lista roşie” a animalelor ameninţate cu dispariţia.

Proiectul din Rusia nu este însă singurul de acest gen iniţiat în secolul al XXI-lea. Un alt depozit, aflat în sălbăticia din Siberia, foloseşte temperaturile scăzute din permafrostul siberian pentru a conserva seminţe şi celule de plante pentru cel puţin 100 de ani de acum înainte. Aproximativ  1,5 milioane de seminţe de plante urmeaya sa fie  depozitate în unitatea de criogenie din Iakutsk si va avea ca scop principal conservarea unora dintre cele mai importante plante de pe Terra, inclusiv cele ameninţate cu dispariţia cauzata de efectele negative provocate de încălzirea globală, dezastre naturale şi războaie.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top