Connect with us

Revistateo.ro

Rugaciunea Sfantului Efrem Sirul

Stil de viata

Rugaciunea Sfantului Efrem Sirul

Crestinii ortodocsi il pomenesc astazi pe Sfantul Efrem Sirul. Acesta este mentionat in fiecare an in calendarul ortodox pe 28 ianuarie. Rugaciunea Sfantului Efrem, pe care credinciosii o spun mai ales astazi, este facatoare de minuni.

Rugaciunea Sfantului Efrem Sirul

Doamne si Stapanul vietii mele, duhul trandaviei, al grijii de multe, al iubirii de stapanire si al grairii in desert nu mi-l da mie. (o metanie) Iar duhul curatiei, al gandului smerit, al rabdarii si al dragostei, daruieste-l mie, robului Tau. (o metanie)

Asa Doamne, Imparate, daruieste-mi ca sa-mi vad gresalele mele si sa nu osandesc pe fratele meu, ca binecuvantat esti in vecii vecilor. Amin. (o metanie)

Si dupa rugaciunea aceasta, se zic aceste patru stihuri, iarasi in trei stari, cu 12 inchinaciuni: Dumnezeule, milostiv fii mie pacatosului. (o inchinaciune)

Dumnezeule, curateste-ma pe mine pacatosul. (o inchinaciune)

Cel ce m-ai zidit, Dumnezeule, mantuieste-ma. (o inchinaciune)

Fara de numar am gresit, Doamne, iarta-ma. (o inchinaciune)

Cine a fost Efrem Sirul

Sfantul Efrem Sirul s-a nascut in jurul anului 306 in Nisibe, localitate asezata in provincia turceasca Mardin, la granita cu Siria. Parintii lui Efrem Sirul erau crestini si vorbeau mai multe dialecte ale limbii aramaice, insa oficial in Nisibe se folosea limba siriaca.

Sfantul Efrem a fost botezat crestineste, iar indrumatorul sau spiritual a fost episcopul de Nisibe, Sfantul Iacov (298-338).

Efrem Sirul era cunoscut pentru dreapta sa credinta si pentru lupta pe care a dus-o pentru ca oamenii sa cunoasca adevaratul cuvant al lui Dumnezeu. Efrem Sirul a lasta mostenire crestinatatii o serie de scrieri teologice extrem de valoroasa si este recunoscut de catre Biserica Ortodoxa ca unul din cei mai mari teologi din istorie.

O alta rugaciune catre Sfantul Efrem Sirul

„Ceasul judecatii pururea mai dinainte vazandu-l, ai plans cu amar, parinte Efrem, ca un iubitor de liniste; si indemanatic invatator ai fost cu faptele, cuvioase. Pentru aceasta, parinte preafericite, pe cei lenesi ii ridici spre pocainta.

CITESTE SI: PROFEȚIE APOCALIPTICĂ pentru 2015 a Sf. Efrem Sirul: „De la Răsărit până la Apus vor fugi cu multă frică!”

Harul ce izvoraste din gura ta, cuvioase, a umplut de apele vietii Biserica, si lumii a izbucnit rauri de cucernicie, revarsand asupra noastra apa pocaintei; ci invatandu-ne cu cuvintele tale, parinte Efrem, roaga-te lui Hristos, Dumnezeul nostru sa se mantuiasca sufletele noastre.”

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top