Connect with us

Revistateo.ro

Romanii sarbatoresc Mica Unire. Lucruri nestiute despre Alexandru Ioan Cuza

Inedit

Romanii sarbatoresc Mica Unire. Lucruri nestiute despre Alexandru Ioan Cuza

Romanii sarbatoresc an de an Mica Unire pe 24 ianuarie. Unirea Principatelor Romane a fost posibila datorita alegerii lui Alexandru Ioan Cuza ca domn in Tara Romaneasca si Moldova.

Unirea Principatelor Romane a fost primul pas spre infaptuirea Marii Unirii, cea de la 1 decembrie 1918. Aceasta unificare a fost posibila dupa ce Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn pe 5 ianuarie 1859 la Moldova si pe 24 ianuarie 1859 in Tara Romaneasca.

Primul pas spre infaptuirea acestei unificari l-a facut domnitorul muntean Gheorghe Bibescu, cel care a desfiintat vama de la Focsani, punctul de trecere principal dintre cele doua tari.

Unirea politica s-a facut in anul 1862, cand Al. Ioan Cuza a unificat Parlamentul si Guvernul, iar capitala s-a mutat la Bucuresti.

Ce (nu) stiai despre Alexandru Ioan Cuza

1. Cuza s-a nascut pe 20 martie. Criticii spun ca acesta conducea tara ca un peste pe uscat, dat fiind zodia in care s-a nascut. Cuza a trecut din reforma in reforma pentru ca noul stat sa functioneze cum trebuie. A fost, asadar, omul reformelor. Astrologic vorbind, Pestii si Gemenii se inteleg foarte bine. Dovada care confirma aceasta compatibilitate este sotia sa, Elena, care i-a stat aproape pana in ultimul moment.

2. Cuza a studiat medicina la Paris, insa nu a vrut sa se faca doctor dupa ce a pasit in morga. Acesta a ales dreptul pentru ca era o meserie mai prietenoasa cu stomacul.

3. Daca despre ziua in care s-a nascut Cuza nu exista dubii, cand vine vorba de localitate, istoricii ofera mai multe raspunsuri. Unii spun ca s-a nascut in Barlad, altii ca la Husi.

CITESTE SI: Ce mancau romanii acum 100 de ani. Iata ce preparate erau la moda pe 1 Decembrie 1918!

4. Cuza a fost doborat din cauza excesului de tutun si cafea neagra, insa si femeile i-au venit de hac. A fost un impatimit al jocurilor de noroc, prezenta sa la Cazinoul din Galati fiind comentata de istoricii vremurilor respective. Se spune ca la Cazinoul din Galati, Cuza l-a cunoscut pe Charles Liebrecht, un belgian care i-a facut cunostinta cu mai multe femei. Cuza a murit pe 15 mai 1873, la 53 de ani, din cauza unei boli pulmonare.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Inedit

To Top