Connect with us

Revistateo.ro

Academicianul Solomon Marcus a murit joi, la Spitalul Fundeni, la varsta de 91 de ani.

Inedit

Renumitul academician Solomon Marcus a murit

Solomon Marcus, renumit matematician si membru al Academiei Romane, a murit joi, la 91 de ani. Acesta era internat la Spitalul Fundeni, unde fusese transferat de la Spitalul Elias.

Solomon Marcus s-a nascut la 1 martie 1925, la Bacau, parintii sai fiind croitori. A absolvit Facultatea de Matematica din cadrul Universitatii Bucuresti, obtinand ulterior titlurile stiintifice de doctor in matematica si doctor docent.

Dupa absolvirea facultatii, Solomon Marcus a predat ca profesor la Facultatea de Matematica din cadrul Universitatii Bucuresti. Este autorul a numeroase studii interdisciplinare, carti ce privesc utilizarea matematicii in lingvistica, in analiza teatrala, in stiintele naturale si sociale, potrivit Wikipedia.

Citeste si: Soc! A murit in aceasta dimineata!

Cartile sale au fost traduse in multe tari ale lumii. A publicat peste 50 de volume in Romania, traduse in mai multe limbi din Europa si nu numai, si aproximativ 400 de articole in reviste stiintifice sau de specialitate.

Opera sa a fost citata de peste 1.000 de autori. Din 1993, Solomon Marcus a devenit membru corespondent al Academiei Romane, iar din 2001 era membru titular al Academiei Romane. Solomon Marcus a fost un critic al sistemului de educatie.

Intr-un ultim interviu pe care l-a acordat televiziunii de stiri Digi24, Solomon Marcus a vorbit despre probleme sistemului educational din Romania.

„Am luat pe rand manuale de biologie, geografie, istorie si am constatat ca agresiunea se manifesta foarte vizibil deoarece copilul e pus in situatia de a primi, pastra si reproduce un numar imens de informatii, care te sperie.

Intr-un manual de geografie sau biologie, numai pe o pagina ai cateva zeci de termeni noi care sunt supusi unor clarificari din diverse puncte de vedere, descrieri, observatii. Cultura nu se poate face daca ramane la acest nivel, al descrierii detaliate fara capacitatea de a tria si organiza lucrurile in jurul unor idei. Suntem pierduti. Problema nu e doar a invatamantului, e una generala a societatii.

Azi vehiculam o afirmatie care a devenit o banalitate: informatia pe care omenirea o produce azi intr-un minut intrece informatia pe care a produs-o anterior in toata istoria ei.

Noi reactionam prin inteligenta, prin selectare, triere, organizarea lucrurilor in jurul unor principii, toata cultura are la baza ideea de a reduce multul la putin, altfel suntem pierduti. Manualul scolar nu se preocupa de acest lucru.

Cand stai de vorba cu elita noastra din domeniile respective, toti spun ca resping manualul scolar, ca nu asa trebuie prezentate lucrurile, dar nu avem conexiune intre cei care pricep si cei care fac manualele.

Copiii nu pot reactiona critic, pot sa creada ca asa e normal sa creada. Acestei agresiuni a manualelor i se adauga agresiunea temelor de lucrat acasa, cand intra in scena diversi membri ai familiei, pentru a contribui la rezolvarea temelor. Fosti studenti de-ai mei, bunici acum, spun ca au stat cu nepotul sa rezolve probleme pana la miezul noptii”, spunea Solomon Marcus la inceputul lunii februarie.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Inedit

To Top