Connect with us

Revistateo.ro

Regenerarea inimii, realizată de mai mulți cercetători

Inedit

Regenerarea inimii, realizată de mai mulți cercetători

Regenerarea inimii, realizată de mai mulți cercetători. Spre deosebire de păr, celulele sângelui sau ale pielii, care se reînnoiesc pe durata vieții, muschiul cardiac aproape că se oprește din diviziunea celulară la scurt timp după ce ne naștem, spune Richard Harvey, unul dintre cercetători citat de theguardian.

„Întotdeauna a existat un interes acut pentru mecanismul folosit de peşti şi salamandre, care le oferă capacitatea de regenerare cardiacă, iar unul dintre lucrurile pe care organismele unor astfel de animale le fac este să îşi pună celulele muşchiului cardiac (Cardiomiocite) într-o stare de hibernare, din care ies şi intră apoi într-o stare de proliferare, ce înseamnă că încep să se divizeze rapid şi să înlocuiască celulele pierdute”, a spus Richard Harvey, profesor și cercetător la institutul de cercetare în domeniul cardiologiei Victor Chang .

CITEȘTE ȘI: Vrei o INIMĂ SĂNĂTOASĂ? Respectă aceste 6 obiceiuri!

„Sunt mai multe teorii ce vor să explice de ce muşhiul cardiac uman nu poate face acest lucru, una fiind că sistemul nostru imunitar mult mai sofisticat a venit cu un anume cost şi că celulele cardiace umane se află într-o stare de hibernare mult mai profundă, lucruri care face foarte dificilă stimularea diviziunii lor”, a continuat Chang.

Oamenii de știință au condus o serie de cercetări pe șoareci, pentru a vedea cum pot depăși bariera regenerativă. Astfel, s-a descoperit că stimularea sistemului de semnalizare din muschiul cardiac, controlat de neuregulin, un hormon specific inimii, duce la divizarea uimitoare a celulelor cardiace. După provocarea unui infarct, celulele moarte ale inimii șoarecilor respectivi au fost înlocuite de altele noi, inima ajungând să fie reparată aproape în totalitate.

Oamenii de știință speră ca în următorii ani să obțină astfel de rezultate și în cazul oamenilor.

„Această descoperire este atât de importantă încât va determina alte laboratoare din lume să demareze cercetări în domeniu şi ea va acorda mult mai multă atenţie acum răspunsului indus de neuregulină şi cum poate fi el maximizat. Vom cerceta acum ce altceva putem folosi, pe lângă gene, pentru a activa acest mecanism, şi este foarte posibil să existe deja medicamente în acest sens, folosite în alte maladii şi considerate deja sigure, care pot declanşa acest mecanism în cazul oamenilor”, a mai declarat profesorul Chang.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Inedit

To Top