Connect with us

Revistateo.ro

Prima Joi dupa Paste - Afla care sunt traditiile si obiceiurile

Stil de viata

Prima Joi dupa Paste – Afla care sunt traditiile si obiceiurile

Prima Joi dupa Paste . Dupa cum bine deja stiti ne aflam in Saptamana Luminata, care are o importanta speciala pentru credinciosi. Este vorba de prima saptamana de dupa noaptea Invierii si fiecare zi din aceasta are o semnificatie speciala, fiind bine definite care sunt traditiile dar si obiceiurile din Saptamana Luminata.

Prima Joi dupa Paste . Astazi este joi si in credinta populara aceasta zi mai poarta si urmatoarele denumiri: Joia Pastilor, Joia Nepomenita, Joia Necurata; Joia Rea; Joia Verde; Joile Domnesti; Slobozitul Paresimilor si in functie de regiune are diverse semnificatii.

CITESTE AICI: CE TRADITII SI CE OBICEIURI SUNT, MAINE, 25 APRILIE

Prima Joi dupa Paste . Ne oprim la cele generale ce sunt tinute inca si acum cu strictete si va aducem la cunostinta ca astazi, in Joia Pastilor femeile nu au voie sa lucreze si credinta nu spune ca nu avem voie sa mergem la serviciu, ci sunt interzise cu desavarsire muncile casnice. Nu se spala, nu se calca si mai presus de orice nu se coase sau tese. „Intepatul” (asa este denumita actiunea cusutului sau a tricotatului) face ca blestemele sa ajunga pe capul celeia de a indraznit ca in Joia Verde sa lucreze.

Prima Joi dupa Paste . Barbatii trebuie sa stea si ei linistiti si sub nici o forma nu trebuie sa lucreze pamantul pentru ca se vor confrunta tot anul cu seceta si pamant neroditor.

CITESTE AICI: CE TRADITII SI CE OBICEIURI SUNT, MAINE, 25 APRILIE

Prima Joi dupa Paste . In unele zone ale tarii astazi se aprinde un mic foc in jurul fiecarui pom fructifer pentru a alunga „viermusii” si pentru a face copacii sa rodeasca fructe gustoase si sanatoate. Tot astazi sufletele mortilor au nevoie de caldura si in fata fiecarei case, se face un mic foc pentru a le da caldura sufletelor.

Prima Joi dupa Paste . Joia Pastilor mai spune ca trebuie sa dam pomana astazi, neaparat peste si colaci. Batranii nostri spun ca nu este de gluma cu aceste obiceiuri si ca ei cunosc cazuri concrete de persoane care au patit-o, daca au incalcat aceste reguli. Cert este ca si biserica interzice anumite actiuni, insa nu spune care vor fi consecintele incalcarii, limitandu-se doar la „pacate”.

In seara Joii Pastilor este bine sa aprindem o lumanare si sa ne rugam, apoi aceasta trebuie lasata sa arda pana la capat pentru ca spiritele rudelor noastre sa se incalzeaza si pentru a primi binecuvantarea casei.

Vei avea ghinion tot anul daca nu tii cont de obiceiurile din Vinerea Scumpa – Click aici sa citesti.

CITESTE AICI: CE TRADITII SI CE OBICEIURI SUNT, MAINE, 25 APRILIE

2 Comments

2 Comments

  1. Cristina

    2014-04-24T09:17:52+03:00 at 2014-04-24T09:17:52+03:00

    Nu mi se pare normal sa se promoveze aceste superstitii! De ce nu scrieti si despre ce are de spus biserica despre aceste ‘interdictii’ din saptamana luminata! Sunt numai superstitii si prin aceste articole nu faceti decat sa zapaciti mintile oamenilor! Ceea ce am scris aici este parerea mea !

  2. Mioara

    2014-04-24T20:47:34+03:00 at 2014-04-24T20:47:34+03:00

    Nu sunt o persoana superstitioasa,dar daca e ceva ce mi se pare usor de facut, de ce nu? in orice superstitie exista un sambure de adevar sau o experienta.desi unele sint depasite,eu cred ca nu e mare lucru sa te abtii a spala o zi sau a face o pomana.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top