Connect with us

Revistateo.ro

Sunt unele preparate de Paste care iti pot pune sanatatea in pericol. Afla care sunt ele si ce trebuie sa faci pentru a evita problemele.

Sanatate

Preparate de Paste care iti pun sanatatea in pericol

Nutritionistul Luminita Florea a spus pentru Gandul care sunt alimentele carora trebuie sa le acordam atentie de Paste.

Cateva preparate de Paste care iti pun sanatatea in pericol

1. Friptura de miel sau friptura de ied. „Daca se foloseste carne grasa, bine impanata cu grasime, aceasta devine greu de digerat, cu un necesar crescut de sucuri digestive din partea stomacului si pancreasului. Continut caloric aproximativ: 100 g friptura de miel = 260 kcal; 100 g friptura de ied = 220 kcal.

Se poate servi la masa de pranz ca fel principal (o portie de 150 – 200 g), simpla sau cu o garnitura mica (100 g) de cartofi copti la cuptor sau orez simplu, fara paine si alaturi de o salata generoasa din legume proaspete de sezon (rosii, castraveti, ardei, ridichi, ceapa verde, usturoi verde) sau cu o salata de muraturi.”, a spus medicul nutritionist Luminita Florea.

2. Drobul. „In functie de tipul de carne folosit pentru preparare poate fi mai usor sau mai dificil de digerat. Continut caloric aproximativ: 100 g drob de pui = 130 kcal; 100 g drob de curcan = 170 kcal. Se face si din carne de miel/ ied – 100 g drob de miel = 260 kcal; 100 g drob de ied = 220 kcal.

Se poate servi la masa de dimineata, pranz sau cina alaturi de branza, oua fierte si multe legume de sezon (rosii, castraveti, ardei, ridichi, ceapa verde, usturoi verde), ca fel principal, fara garnitura de paine”, a adaugat nutritionistul.

Ai grija cum pregatesti friptura de curcan

3. Friptura de curcan. „Este o alternativa dietetica pentru rasfatul culinar de sarbatoare. Continut caloric aproximativ: 100 g friptura de curcan = 160 – 170 kcal.

Se poate servi la masa de pranz (o portie de 200 – 250 g), simpla sau cu o garnitura mica (100 g) de cartofi copti la cuptor sau orez simplu, farapaine si alaturi de o salata generoasa din legume proaspete de sezon (rosii, castraveti, ardei, ridichi, ceapa verde, usturoi verde) sau o salata de muraturi”, a mai spus medicul nutritionist Luminita Florea.

CITESTE SI: Ce trebuie sa faci ca sa nu te ingrasi de Paste

4. Ouale umplute. „Maioneza in combinatie cu galbenusul oului genereaza un stres de digestie pancreatic si hepatic ridicat. Continut caloric – ½ ou = 90 – 100 kcal.

Se poate servi dimineata, fara paine, cu branza si eventual cu o bucata de friptura rece (ramasa de la o masa anterioara) sau un mezel slab si multe legume de sezon (rosii, castraveti, ardei, ridichi, ceapa verde, usturoi verde)”, a adaugat nutritionistul.

Atentie la salata de Boeuf

5. Sarmalele. „Facute cu carne de porc grasa si eventual si cu un adaos suplimentar de slanina sau afumatura aduc un aport caloric mare si o digestie dificila, cu un efort pancreatic mare. Continut caloric: 100 g sarmale de porc = 100 kcal sau 100 g sarmale de curcan/ vita = 70 kcal.

Se pot manca la masa de pranz, ca fel principal, cu smantana degresata 10% sau iaurt gras 4 – 5%, preferabil fara garnitura de paine sau mamaliga”, a mai spus Luminita Florea.

CITESTE SI: Cum trebuie sa vopsesti corect ouale de Paste ca sa nu iti otravesti familia

6. Salata de Boeuf. „Periculoasa prin amestecul extrem de greu de digerat dintre ou si ulei care sta la baza retetei traditionale a maionezei. Continut caloric: 100 g salata de Boeuf = 100 kcal (daca este facuta cu maioneza light)”, a declarat medicul.

Pasca se afla pe lista alimentelor ce iti pot pune sanatatea in pericol

7. Pasca. „Fara blat sau foietaj, care aduce un aport caloric important, doar cu un amestec de branza de vaci, oua, zahar şi condimente aromatizante, poate fi o alternativa dietetica la pasca traditionala. Continut caloric: 100 g pasca cu zahar = 170 – 180 kcal; 100 g pasca cu indulcitor = 130 – 140 kcal. Se poate servi, ca fel unic, la masa de dimineata (maxim o portie de 200 – 250 g), impreuna cu o cana de lapte/ ceai/ cafea, fara a se combina cu alte alimente”, a mai spus Luminita florea pentru „Gandul”.

8. Cozonac. „Cu un continut redus de zahar, nuca, rahat, este prajitura de care sufleteste legam traditiile noastre de Paste sau de Craciun si pe care in mod sigur o vom regasi pe orice masa de sarbatoare. O reteta traditionala de cozonac, cu umplutura generoasa de nuca, rahat, stafide poate aduce intre 350 – 650 kcal/ 100 g. Continut caloric in varianta dietetica: 100 g cozonac = 275 kcal. Se poate servi, ca fel unic, la masa de dimineata (maxim o portie de 150 -200 g), impreuna cu o cana de lapte/ ceai/ cafea, fara a se combina cu alte alimente”, a mai spus medicul nutritionist.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top