Connect with us

Revistateo.ro

Peste 800 de mii de pacienti romani risca sa ramana fara acces la medicamente esentiale

Inedit

Peste 800 de mii de pacienti romani risca sa ramana fara acces la medicamente esentiale!

Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente si Colegiul Farmacistilor din Romania avertizeaza ca noua metodologie de calcul al pretului la medicamente ar putea lasa peste 800.000 de pacienti fara tratament.

„Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), Asociatia Distribuitorilor si Retailerilor Farmaceutici din Romania (ADRFR) si Colegiul Farmacistilor din Romania (CFR) avertizeaza autoritatile romane asupra faptului ca noua metodologie de calcul al pretului la medicamente care prevede referentierea pretului medicamentelor originale la pretul genericelor risca sa duca la intreruperea comercializarii de pe piata locala a 123 de medicamente esentiale pentru cel putin 10 arii terapeutice.

55 de medicamente au fie alternative generice limitate, fie nu au nicio alternativa disponibila in piata. In aceste conditii, peste 800.000 de pacienti risca sa ramana fara tratament.

Exista riscul ca medicamentele sa dispara intrucat noul pret va ajunge cu 35% sub minimul european[2], ceea ce stabileste un nou minim european pentru statele care au Romania ca tara de referinta pentru stabilirea pretului”, se arata intr-un comunicat al ARPIM.

„Atragem atentia asupra unui act normativ care incalca dreptul pacientilor la sanatate intrucat le limiteaza accesul la medicamente si ingradeste libertatea economica a companiilor farmaceutice, fara ca prevederile sale sa aiba vreun impact pozitiv notabil la nivelul bugetului”, a declarat dr. Calin Galaseanu, Presedinte ARPIM.

“Potrivit articolului 81 din noua metodologie de calcul al preturilor la medicamente, companiile farmaceutice sunt obligate sa calculeze pretul medicamentelor originale din portofoliu luand ca referinta pretul medicamentelor generice, ceea ce inseamna o scadere a pretului acestora cu 35% sub minimul european. Aceasta este o noua masura pe care autoritatile o impun industriei producatoare de medicamente, fara a realiza in prealabil un studiu de impact care sa estimeze consecintele majore care vor fi resimtite de pacientii romani dupa implementarea sa.

Citeste toate informatiile pe FRESH24

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Inedit

To Top