Connect with us

Revistateo.ro

5 sfaturi pe care să le urmezi înainte de a lua un medicament fără rețetă

Sanatate

5 sfaturi pe care să le urmezi înainte de a lua un medicament fără rețetă

Durere de cap, răceală, nas înfundat, alergii, arsuri la stomac… Sunt câteva dintre situațiile în care probabil ai mers la farmacie și ai cerut un medicament care să te facă să te simți mai bine.

Chiar dacă știai deja ce îți trebuie pentru că ai mai luat și ți-a făcut bine sau ai întrebat farmacistul, iată ce ar trebui să faci întotdeauna înainte să iei un medicament fără rețetă.

1. Informează-te
Înainte de a lua orice medicament fără rețetă, asigură-te că recunoști corect simptomele. Dacă nu ai mai avut și altă dată aceleași simptome, sau nu ești sigur care sunt acestea, cel mai bine este să ceri sfatul farmacistului. Asigură-te că îi spui acestuia tot ce ar trebui să știe, ca să îți poată recomanda produsul potrivit, mai ales dacă suferi de vreo boală cronică, pentru care iei deja un alt tratament.

2. Citește cu atenție prospectul
Un lucru foarte important atunci când iei medicamente fără rețetă este să citești prospectul înainte. De aici afli cum ar trebui să le iei, în ce doze și pentru cât timp, dar și ce reacții adverse ar putea avea sau când nu ar trebui luate, spre exemplu în combinație cu alte medicamente sau anumite alimente.

ATENȚIE! Chiar dacă este un medicament fără rețetă pe care l-ai mai folosit și cu altă ocazie, citește totuși prospectul înainte, ca să te asiguri că este cel mai potrivit în situația dată și că îl folosești corect.

3. Fii atent la interacțiuni și efecte adverse
Medicamentele fără rețetă sunt medicamente sigure și eficiente atunci când sunt folosite corect. Dar chiar dacă acestea sunt disponibile fără rețetă, asta nu înseamnă că nu pot avea efecte adverse sau că nu pot interacționa cu alte medicamente, suplimente alimentare sau chiar alimente. De aceea, e bine să citești prospectul cu atenție și să respecți indicațiile. Dacă îți sunt neclare informațiile din prospect, adresează-te medicului sau farmacistului.

4. Respectă recomandările de dozare din prospect
Unul dintre miturile care circulă despre medicamentele fără rețetă este că poți lua cu ușurință mai multe decât scrie în prospect sau decât îți recomandă farmacistul dacă simptomele nu trec imediat. Nimic mai greșit!

Doza recomandată pentru un medicament fără rețetă nu este doar o sugestie, aceasta este atent calculată și depășirea dozei recomandate poate fi extrem de riscantă pentru sănătate. Dacă simptomele nu se ameliorează în perioada de timp indicată în prospect, cel mai bine este să consulți un specialist, medic sau farmacist.

5. Verifică perioada de valabilitate
Mai mult ca sigur că ai în casă medicamente pe care le-ai luat cu altă ocazie, pentru o durere de cap, spre exemplu. Verifică întotdeauna pe ambalaj dacă acesta este încă în perioada de valabilitate înainte de a-l folosi din nou.

Ca și în cazul alimentelor, medicamentele fără rețetă nu trebuie folosite dacă au depășit termenul de valabilitate înscris pe ambalaj, pentru că acestea nu vor mai avea aceleași proprietăți și există riscul ca acestea să nu își facă efectul corespunzător. Dacă sunt expirate, medicamentele fără rețetă nu trebuie să mai fie folosite ci, din contră, să fie eliminate în siguranță, la cea mai apropiată farmacie.

Mai multe informații despre medicamente fără rețetă și ce ar trebui să știi ca să le poți folosi corect afli de pe aleginformat.ro, site-ul campaniei de informare și educare „Despre sănătate, cu responsabilitate”.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top