Connect with us

Revistateo.ro

Stiri

Paștele la olteni: FEMEILE NU AU VOIE SĂ DOARMĂ DELOC ÎN JOIA MARE

Paștele la olteni este plin de tradiții și de obiceiuri care mai de care mai interesante, ce se celebrează încă din Săptămâna Mare. Iată câteva tradiții de Paște din regiunile Oltenia și Muntenia:

1. FEMEILE NU AU VOIE SĂ DOARMĂ DELOC ÎN JOIA MARE
Potrivit tradiției de secole, oltencele nu au voie să doarmă deloc în Joia Mare, deoarece vor avea probleme cu somnul tot anul. De asemenea, dacă spală haine sau gătesc tot felul de preparate grele pentru masa de Paște, acestea pot fi blestemate de Joimărița, un personaj mitic care sperie Paștele.

CITEȘTE ȘI: TRADIȚII DE PAȘTE DIN MOLDOVA

2. ÎN JOIA MARE SE CINSTESC MORȚII
În mai multe localități din Muntenia și Oltenia, credincioșii își amintesc de cei decedați și se spune că în această zi, sufletele morților se întorc la casele lor, fapt pentru care seara se aprind lumânările.

PAȘTELE LA OLTENI:3. BĂRBAȚII ÎNCONDEIAZĂ OUĂLE
Bărbații din Oltenia se ocupă de ouăle de Paște, și nu femeile, ca în alte regiuni din România. Ouăle frumos încondeiate sunt dăruite de fini nașilor la masa de Paște, iar feciorii le dăruiesc ouă roșii fetelor.

4. NU SE INTRĂ ÎN CASĂ FĂRĂ IARBĂ DEASĂ
În ziua de Paște, după ce au venit de la biserică, muntenii și oltenii de la sate nu intră în casă până nu culeg iarbă proaspătă și deasă din grădină, pe care o pun în fața casei pe terasă sau pe scări.

5. CIORBA DE BUREȚI
În Oltenia se pregătește pe lângă drobul de miel sau tradiționala pască și ciorba de bureți, o ciorbă clasică și unică doar în această regiune a țării.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top