Connect with us

Revistateo.ro

Mihaela Bilic, despre victime și agresori

Stil de viata

Mihaela Bilic, despre victime și agresori

Mihaela Bilic este un cunoscut nutriționist din România, însă ea este recunoscută nu doar pentru sfaturile persoanelor care vor să slăbească, ci și pentru cei care au probleme sufletești.

Mihaela Bilic, despre victime și agresori

„Nu întotdeauna cel care cere e victima iar cel care oferă e puternicul
Se spune că există oameni care dau și oameni care iau. Din păcate aceste 2 categorii sunt mai degrabă antagoniste decât compatibile, din simplu fapt ca cine are obiceiul să dea nu prea știe să ceară, iar cine ia uită de multe ori să și dea.

Desigur, în principiu capacitatea există, doar că ne dezvoltăm mai tare doar una dintre abilități. Interesant este că în viața de zi cu zi rareori se alătură doi oameni de același fel, în majoritatea situațiilor cei care dau vor atrage persoane care știu să ceară/să ia. Poate așa e construită viața, pe complementarități, însă dacă nu suntem atenți putem confunda ușor poziția de forță și cea de slăbiciune.

La prima vedere pare că cine dă e puternic, iar cine ia e victima, neputinciosul. În realitate e exact pe dos: cel care oferă e veriga slabă, el trăiește cu impresia că nu merită nici dragoste, nici atenție, nici grijă. Așa că dă în stânga și în dreapta fără limită, în speranța că va fi folositor/acceptat/iubit, își „cumpără” într-un fel dreptul la fericire.

Necazurile apar mult mai târziu, când epuizat de atâta dat, va constata nu numai că nu a primit înapoi pe măsură, dar că celor din jur nici prin cap nu le trece că el are nevoi. Grav este că cine dă nu știe să ceară, nu se consideră suficient de valoros ca să merite ceva, e prea atent să-i mulțumească pe cei din jur, tocmai pentru că stima de sine și respectul pentru propria persoană sunt la cote foarte scăzute.

Cine cere însă, nu e victimă și nici vrednic de milă, ci mai degrabă o persoană care atrage atenția celor din jur, care știe să-și vadă propriul interes, care are mereu nevoi ce sunt arătate, repetate, imposibil de a fi ignorate/uitate.

Departe de a fi o victimă, cel care se plânge și se comportă ca o victimă exercită de fapt un abuz, se află pe o poziție de forță. Totul este despre el, cere pentru că i se cuvine, știe să aducă propria persoană în centrul discuției și iese din orice situație cu plus. De la timp, atenție, bani, sfaturi, servicii sau favoruri, oamenii care pozează în victime știu să ia. Nu pot fi însă acuzați de nimic, pentru că ei nu iau cu forța, te trezești că le dai de bună voie sau fără să-ți dai seama.

CITEȘTE ȘI: Sfaturi de la Mihaela Bilic pentru cei care vor să slăbească

CITEȘTE ȘI: Mihaela Bilic: „Mancarea este cel mai puternic instrument de manipulare”

E firesc ca cine știe să ia să se „lipească” de cei care dau, e o lege a firii. Și cei care dau se pot simți valorizați, utili, importanți atunci când fac bine în jur, când sunt disponibili, când oferă. Singura condiție este ca acest schimb să fie liber consimțit și cu acordul ambelor părți. Altfel te poți simți înșelat, folosit, trădat. E ca în replica celebră a lui Dinică din filmul „Filantropica”: vă e milă, v-am luat banii! Atenție mare cui dați timpul, banii, atenția sau iubirea voastră, poveștile lacrimogene nu au mereu în spate o victimă. De multe ori victima sunteți chiar voi”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top