Connect with us

Revistateo.ro

Sanatate

Mihaela Bilic, despre moda borcanului. De la conservă la limonadă

Nutriționistul Mihaela Bilic a scris un text impresionant despre felul în care se schimbă anumite obiceiuri în societate.

Mihaela Bilic: Borcanul de pe masa din sufragerie

O cămară plină cu provizii și conserve pentru iarnă…mai știți cum arată, mai știți cum miroase? Rafturi întregi cu legume, murături, gemuri și dulcețuri, zarzavat pentru ciorbă, suc de roșii, zacuscă, toate puse în borcane transparente frumos decorate și etichetate.

Cămara nu era doar o necesitate, ci și o măsură a priceperii și vredniciei gospodinei. Se făcea schimb de rețete, se colecționau borcane cu forme și dimensiuni variate, se împărtășeau informații și ingrediente secrete pentru reușita unui preparat sau a altuia.

Toamna era așteptată și tratată cu seriozitate, toamna se numărau nu doar bobocii, ci și borcanele.

Din păcate vremea cămarei a trecut, acum ea se numește boxă și adăpostește cel mult cauciucurile de vară. Și borcanele au picat în desuetudine, modern și practic e să ții alimentele în caserole…de plastic.

Murăturile le cumpărăm acum în pungi vidate iar borcanele s-au mutat pe raftul supermarketului, acolo unde raionul de conserve este puțin frecventat și apreciat de consumatori.

Ani de zile am fugit de borcane și iată că astăzi ne întoarcem la ele, redescoperindu-le utilitatea și…frumusețea☺️ Pentru că borcanul chiar trebuie lăudat:

Transparența lui ne permite să apreciem și să identificăm conținutul, ne hrănește dorința de a ști și a vedea ce cumpărăm și ce mâncăm;

Sticla este un material ecologic care respectă preocuparea actuală legată de limitarea deșeurilor și folosirea de materiale biodegradabile, nu eterne precum plasticul;

Borcanul de sticlă este cel mai sigur recipient când vine vorba de sterilizare (fierbere) și păstrare, pentru că sticla e inertă, nu intră în reacție cu produsul alimentar, nu oxidează și nu modifică gustul mâncării.

Dacă acum un secol borcanul a reprezentat soluția ideală de conservare a alimentelor, astăzi el capătă valențe noi și este mutat din cămară pe masa din sufragerie. E cool să bem limonadă din borcan, să mâncăm pește marinat sau tiramisu din borcan, să primim garnitura la restaurant tot într-un borcan cochet cu capac.

CITEȘTE ȘI: Dr. Mihaela Bilic, despre un aliment pe care îl consumi zilnic: A ajuns să fie numit “moartea albă”

Recomandare de la Mihaela Bilic: Acesta este ALIMENTUL pe care trebuie să-l consumi în această toamnă! Are numai beneficii!

Că e modă sau fiță nu știu, dar știu că e de bine: întoarceți-vă la borcan, puteți transporta, încălzi și consuma din el orice preparat. Iar dacă vă e drag, clătiți-l și luați-l și mâine cu voi- măcar pentru că asta înseamnă o pungă sau o caserolă de plastic mai puțin pe lume.

CITEȘTE ÎN CONTINUARE: Mihaela Bilic avertizează: „Mâncarea înseamnă supraviețuire, nu înseamnă boală”

Cunoscutul nutriționist Mihaela Bilic ne explică cum și ce trebuie să mâncăm, pentru a da organismului echilibrul de care are nevoie.

Medicul avertizează asupra creierului, care nu face diferența între mâncare sănătoasă și nesănătoasă, ci doar între comestibil și necomestibil.

„Noi nu avem controlul asupra vieții atât de mult cum ne-am dori, iar faptul că ne este atrasă atenția asupra mâncării, cred că poate fi chiar păgubos, pentru că ne îndepărtează de la alte aspecte ale vieții noastre.

Ne focusăm prea mult pe mâncare, îi dăm niște valențe dramatice: sănătos, nesănătos, toxic, periculos. Aceste cuvinte folosite în raport cu mâncarea sunt păguboase.

Creierul nostru nu este programat, nu știe să facă diferența între sănătos și mai puțin sănătos.

Mâncarea toată este sănătoasă, însă în momentul în care avem o boală, că e vorba de insuficiență hepatică, diabet, atunci trebuie să vină un medic și să te ajute să faci alegerile, pentru că organismul tău nu mai poate funcționa pe instinct.”

Nutriționistul a vorbit și despre diferența dintre pâinea albă și cea integrală.

În plus, Mihaela Bilic spune că este greșită ideea că pâinea integrală nu îngrașă.

„Dacă tu mănânci pâine neagră crezând că îngrașă mai puțin și nu ești satisfăcut este degeaba.

Vei avea tendința să mănânci mai mult. Orice aliment cu cât este mai pufos și este mai umflat cu aer sau cu apă este mai sărac în calorii.

O chiflă de pâine albă are undeva la 20 de calorii, o chiflă de pâine integrală este câteodată sublă ca greutate. Culmea este că și una și alta au același număr de calorii și atunci tu nu realizezi că ai mâncat tot o chiflă.”

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top