Connect with us

Revistateo.ro

Meteorologii nu exclud apariția unor noi tornade în România

Inedit

Meteorologii nu exclud apariția unor noi tornade în România

Fenomenele extreme nu ocolesc România. Dacă în urmă cu câțiva ani cine spunea că în țara noastră se vor produce tornade ar fi sunat ca o glumă, iată că schimbările climatice și curenții ne demonstrează că natura e în stare de orice.

Risc de tornadă vara aceasta

Meteorologii de la AccuWeather au avertizat în urmă cu câteva zile că în Europa de Est și Peninsula Balcanică vor avea loc fenomene extreme de tip tornadă.

Nu departe de zilele trecute, o tornadă a fost surprinsă în imagini în Ungaria, iar o alta s-a produs chiar pe teritoriul țării noastre. Astfel de fenomene se produc în general spre sfârșitul primăverii și vara, după episoade îndelungate de caniculă.

Tornada din videoclipul de mai jos a fost filmată la granița Ungariei cu România, confirmând astfel temerile specialiștilor.

O tornadă sau un tornado (din spaniolă tornar = a se întoarce; tornear = răsucire), sau și trombă puternică, este un vânt foarte puternic ce acționează pe un areal redus sub formă de vârtej de aer, fiind frecvent pe teritoriul Americii de Nord unde mai e numit și twister.

CITESTE SI: A fost tornadă la Constanța – FOTO

CITESTE SI: Ce s-ar intampla daca Pamantul nu s-ar mai invarti. VIDEO

Vântul se rotește în atmosferă pe o axă verticală, fiind în corelație cu mișcările de convecție a aerului; este însoțit de nori negri de furtună (cumulus și cumulonimbus).

Tromba vârtejului de aer se înalță de la suprafața pământului până la nivelul norilor, această definiție a lui Alfred Wegener (1917) fiind valabilă încă și azi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Inedit

To Top