Connect with us

Revistateo.ro

Medicii trag un semnal de alarmă pentru românii născuți înainte de 1990: să se testeze de hepatitele B și C.

Noutati

Medicul Adriana Moțoc: Hepatitele B și C, cele mai înspăimântătoare

Peste 800.000 de români sunt infectaţi cu virusul hepatitei B, în timp ce aproximativ 600.000 suferă de hepatită C. Nu vă lăsați păcăliți de lipsa simptomelor, pentru că pot evolua zeci de ani fără să dea semne și pot duce la cancer și ciroză.

Medicii recomandă ca orice român născut înainte de 1990 să se testeze pentru hepatitele B și C.

„Pentru calea digestivă, hepatita A și E sunt cele mai reprezantive. Sunt boli care trec de la sine. Ele se transmit prin mâini murdare sau alimente contaminate. De aceea, o igienă bună le previne.

Hepatita E este mai puțin cunoscută, dar în ultimii ani, în Europa, s-a tras un semnal de alarmă în privința acestui tip de hepatită care s-a răspândit din ce în ce mai mult. La femeile gravide poate evolua foarte sever ducând uneori chiar la deces.

Cele mai cunoscute și înspăimântătoare sunt hepatitele cu virus B și C. Transmiterea sexuală, mai ales pentru hepatita B, care de asemenea se poate lua de la mamă la copil la naștere. Mă refer mai puțin la ceea ce se întâmplă astăzi, pentru că gravidele sunt testate.

În anii trecuți, înainte de 1989, gravidele nu erau testate și nășteau copii pe care i-au infectat cu virul B și îi găsim azi purtători de virus B și habar nu au.

Înainte de 1989, vaccinările sau tratamentele se făceau cu seringi de sticlă și pentru că era un număr insuficient se folosea aceeași seringă, se schimba doar acul. din acest motiv în acea perioadă s-au produs multe infectări cu hepatita B.

CITEȘTE ȘI: Hepatita – boala mută a ficatului. Nu ignorați aceste simptome!

Hepatita C se transmite în prinicpla prin sânge și mai puțin pe cale sexuală. Dacă transmiterea la virusul B este mare pe cale sexuală, la virusul C pericolul este de sub 10 %.

Tatuajele, procesele stomatologice, acolo unde nu se respectă cu strictețe igiena, pot fi cauze care duc la îmbolnăvire.”, a explicat Adriana Moțoc, medic Primar Boli Infecțioase.

Medicii, semnal de alarmă pentru persoanele născute înainte de 1990

„În România prevalența de hepatita B este înaltă, eu cred că măcar o dată toată lumea ar trebui să se testeze.

Saloanele, înainte, erau o sursă de infecție. Sterilizarea nu asigura o sterilizare suficientă.”, ne sfătuiește medicul.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Noutati

To Top