Connect with us

Revistateo.ro

Se schimbă vârsta de pensionare?

Noutati

Se schimbă vârsta de pensionare?

Se schimbă vârsta de pensionare? Este una dintre întrebările pe care și le adresează românii. Conform ultimelor informații, se pare că s-a schimbat vârsta de pensionare pentru femei. Curtea Constituţională a României (CCR) a luat o decizie în acest sens. Asta se întâmplă pentru a nu apărea discriminarea între sexe. Se pare că femeile trebuie să își continue activitatea profesională până vor împlini vârsta de pensionare pentru bărbați. Detaliile le găsești în rândurile care urmează.

Vârsta de pensionare se schimbă? Ce a decis CCR?

„Pentru a decide astfel, Curtea a apreciat că încetarea de drept a contractului individual de muncă pentru femei la o vârstă mai mică decât cea a bărbatului poate dobândi valenţe discriminatorii pe criterii de sex şi încalcă dreptul la muncă al femeii, atât timp cât nu rămâne o opţiune a acesteia să înceteze raporturile de muncă la o vârstă mai mică decât bărbatul, respectiv la vârsta când poate solicita deschiderea dreptului la pensie.

Prin urmare, la vârsta de 63 de ani, femeia trebuie să aibă dreptul de a opta pentru continuarea raportului de muncă până la vârsta la care legea prevede încetarea de drept a contractului individual de muncă şi pentru bărbaţi, respectiv 65 de ani, potrivit ipotezei art.56 alin.(1) lit.c) teza întâi din Legea nr.53/2003″, apare într-un comunicat, potrivit b1.ro.

CITEȘTE ȘI: Pilonul II de pensii – primele calcule de la guvern

CITEȘTE ȘI: Cresc pensiile de la 1 iulie?
Conform sursei citate, această decizie este definitivă. De asemenea, este general obligatorie. Acesta va fi comunicată Parlamentului, Guvernului, precum şi instanţei care a sesizat CCR, respectiv Tribunalul Bucureşti – Secţia a VIII-a conflicte de muncă şi asigurări sociale.

Așadar, vârsta de pensionare pentru femei s-a decis. Asta pentru a nu apărea discriminarea între sexe. Se dorește ca femeile să aibă dreptul la muncă. În plus, se dorește ca reprezentantele sexului feminin să poată opta, dacă doresc, pentru a continua să lucreze până la vârsta de 65 de ani, la fel ca bărbații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Noutati

To Top