Connect with us

Revistateo.ro

Inedit

Marioara Murarescu a incetat din viata

S-a născut în familia unui preot, după 18 ani de la căsătoria părinților ei. Despre copilăria ei, rememora: „Bunicul meu cânta la caval și mergea cu oile, era cioban. Pleca dimineața, venea seara, îl vedeam rar, mă lăsa dormind, mă găsea dormind. Dar găseam lângă patul meu, când mă trezeam, o crenguță cu alune, sau fructe de pădure, și știam că a trecut pe-acolo bunicul. Ziua mă jucam cu verișoarele mele, dar eram un copil mai retras.”

A urmat Conservatorul din București, fiind o studentă eminentă, însă a trebuit să renunțe la planul de a deveni soprană, după o operație de amigdalită care i-a schimbat vocea. În al patrulea an de studii a fost remarcată de profesorii Emilia Comișel și Gheorghe Oprea, care i-au îndreptat pașii spre muzica populară. De la ei a învățat să privească „folclorul ca pe ceva viu, care ne reprezintă, și prin care putem să cunoaștem neamul acesta”. A debutat în radio.

În calitate de realizatoare de televiziune, numele îi este inseparabil de emisiunea Tezaur folcloric, pe care a realizat-o aproape trei decenii pe postul TVR. În timpul comunismului a fost constrânsă, conform propriilor declarații, să facă anumite compromisuri: „Dacă aș fi cedat intenției cenzurii de a-mi politiza emisiunea mi-aș fi pierdut publicul; dacă nu cedam deloc, mi se suspenda emisiunea.”[4][5] Ea a străbătut țara în lung și-n lat, căutând piese originale de folclor, pe care le-a adunat în arhiva folclorică a emisiunii.

Marioara Murărescu a fost decorată la 14 aprilie 2009 cu Ordinul Steaua României, în grad de Cavaler. În cadrul ceremoniei de la palatul Cotroceni, președintele Traian Băsescu a declarat: „Este pentru mine o decorare ușoară pentru că nu trebuie să explic. O știu toți românii, știu toți cât vă datorăm pentru răbdarea, tenacitatea cu care ați căutat în tezaurul folclorului românesc. Știm toți câtă bucurie ne-ați adus prin promovarea tradițiilor populare și mai ales prin promovarea unor artiști populari, capabili să pună în valoare piesele din tezaurul folcloric românesc. Permiteți-mi să vă mulțumesc în numele românilor și al meu personal.”

A fost diagnosticată în 2008 cu cancer de sân, suferind două intervenții chirugicale și mai multe ședințe de chemoterapie. Însă boala a recidivat după o vreme la tiroidă, ceea ce a făcut necesară o altă intervenție chirurgicală. În noiembrie 2012, ea declara că nu mai are motivația să se lupte cu boala, fiind hotărâtă să se bucure de familia ei. Din cauza bolii a trebuit să se pensioneze.[8] Pe 7 iunie 2013 au apărut știri că ar fi internată în stare gravă la Cluj-Napoca.

Marioara Murărescu a decedat la 30 ianuarie 2014, după o lungă suferință.

3 Comments

3 Comments

 1. carmen

  2014-01-31T16:11:22+02:00 at 2014-01-31T16:11:22+02:00

  dumnezeu sa o ierte…..intra-devar a fost un exmplu ptr noi toti,dar mai ales ptr cei din televiziune….

 2. cati

  2014-01-31T17:07:42+02:00 at 2014-01-31T17:07:42+02:00

  Cand mi-am cumparat primul televizor,, in afara de un serial care-l dadea 20 min. odata pe saptamana
  nu era nimic special de care sa fii legat de televizor .
  Dar intr-o luni seara am deschis televizorul si tocmai incepuse emisiunea,,––Tezaur Folcoric.
  Ce persoana!!! ce profesionala!!!! si cat de frumoasa!!!! M-am indragostit de ea…. si am urmarit-o ani buni dupa aceea !!!!!
  Sa-i dea dumnezeu odihna si acolo unde este sa continuie cu ceea ce-i placea sa faca…..TEZAUR FOLCLORIC

 3. luna

  2014-02-01T10:09:40+02:00 at 2014-02-01T10:09:40+02:00

  …am plans! D-zeu s-o odihneasca.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Inedit

To Top