Connect with us

Revistateo.ro

MAE: Apa mării din Bulgaria, infectată cu hepatita A

Sanatate

MAE: Apa mării din Bulgaria, infectată cu hepatita A

Ministerul Afacerilor Externe atenţionează cetăţenii români care plănuiesc să călătorească în Bulgaria în viitorul apropiat sau care se află deja pe litoralul ţării vecine că există riscul ridicat ca apa mării să fie infectată cu virusul hepatic A, potrivit unor informaţii publicate de specialiştii bulgari în hepatologie. Însă avertismentul ministerului este combătut de un expert bulgar.

În urma inundaţiilor provocate de ploile puternice care au afectat portul Varna şi unele staţiuni bulgăreşti la Marea Neagră, a apărut riscul ca apa mării să fie infectată cu virusul hepatic A, şansele fiind îndeajuns de îngrijorătoare încât MAE a emis un comunicat de presă pentru a atenţiona turiştii români. Inspecţia Regională de Sănătate Varna a comunicat, la 3 iulie 2014, că, în urma unor analize a apei de mare din zona „Plaja ofiţerilor- Varna” s-a constatat un rezultat nefavorabil al indicatorilor de analiză microbiologică „Escherichia coli” şi „enterococi intestinali”.

Specialiştii recomandă turiştilor să nu consume midii crude, să utilizeze duşul după băile în mare, să respecte cu stricteţe regulile igienico-sanitare şi, pentru siguranţă, cei care îşi petrec vacanţa pe litoralul bulgăresc în acest an, să se vaccineze împotriva hepatitei A. Cu toate acestea, un alt specialist bulgar intervievat de Radio Focus a explicat că „boala mâinilor murdare”, aşa cum mai este numită hepatita A, nu reprezintă o ameninţare reală pentru Bulgaria. Întrebat dacă oamenii care intră în contact cu apa presupus contaminată se pot infecta uşor cu acest virus, profesorul Mira Kozhuharova a subliniat că avertismentele autorităţilor sunt exagerate, neexistând un pericol iminent.

Expertul a explicat că nu există riscul răspândirii hepatitei A, deoarece substanţele nocive ar fi mult prea diluate în apa mării încât să mai fie un pericol pentru vieţile oamenilor. În plus, descoperirile recente au confirmat că inundaţiile şi calamităţile mai grave decât ceea ce străbate Bulgaria în prezent nu sunt legate de izbucnirea epidemiilor cu hepatită A. „Cred că în prezent situaţia este cu adevărat confuză, citată greşit sau înţeleasă nepotrivit. Oamenii pot merge liniştiţi pe plajă”, a declarat Kozhuharova. Expertul bulgar a oferit câteva sfaturi, cum ar fi spălarea mâinilor şi a alimentelor, pregătirea hranei în condiţii de curăţenie, având în vedere că hepatita A apare în fiecare an, nefiind influenţată de vreme.

În România nu există niciun pericol Ministerul Sănătăţii a anunţat vineri că nu există niciun pericol privind posibila contaminare cu germeni infecţioşi a apei Mării Negre în zona litoralului românesc, dată fiind monitorizarea permanentă făcută de specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa. Totodată, departamentul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism a anunţat că parametrii de calitate ai apei mării sunt „buni”.

Citeste mai mult pe adevarul.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top