Connect with us

Revistateo.ro

Lasata Secului pentru Postul Craciunului. Ce trebuie sa stii

Stil de viata

Lasata Secului pentru Postul Craciunului. Ce trebuie sa stii

Din 15 noiembrie trebuie sa ne indreptam atentia mai mult catre Dumnezeu. Marti, 14 noiembrie, are loc Lasata Secului pentru Postul Craciunului. Intrucat anul acesta lasata de sec pica intr-o zi de marti, evenimentul nu se tine mai repede.

In mod obisnuit, daca Lasata Secului cade miercurea sau vinerea, se tine cu o zi inainte. Postul Craciunului se va incheia pe 24 decembrie. Acesta este al doilea post important de peste an, dupa Postul Pastelui.

Traditii si superstitii de Lasata Secului pentru Postul Craciunului aducatoare de noroc

1. 14 noiembrie este ultima zi in care putem manca orice, iar cina din seara acestei zile este mai indestulata de obicei, intrucat din 15 urmeaza o perioada de post si rugaciune. Masa sarbatoreasca de pregatire pentru Sarbatoarea Nasterii Domnului este asezata langa o icoana sfintita. Icoana trebuie sa stea in capul mesei, spre Rasarit. Fata de masa trebuie sa fie alba, iar in mijloc se asaza paine preparata in casa si sare pentru sporirea sanatatii mesenilor si a norocului.

2. La inceputul cinei de Lasata Secului, mesenii trebuie sa guste o bucata de paine inainte de a manca celelalte preparate.

3. La masa traditionala de Lasata de sec se consuma, in mod traditional, ciorbe, mancaruri din carne de pasare, placinte cu branza (mai ales in zona Moldovei), placinte cu dovleac si mere. Pe masa isi fac loc si damigeanele cu must si vin sau tuica.

4. Se spune ca daca mananci oua de puica si ciorba de peste vei atrage norocul si vei avea niste sarbatori linistite. Ouale de puica simbolizeaza succesul financiar. Ciorba de peste este binevenita pentru ca in timpul postului sa fim mai sprinteni si mai fericiti, lipsiti de griji.

5. Daca pieptul gainii puse pe masa este gras inseamna ca va urma o iarna grea, iar daca pieptul nu are grasime, iarna va fi usoara.

6. Fetele nemaritate practica postul negru in aceasta zi pentru a-si atrage ursitul. De asemenea, femeile maritate lucreaza numai pana la amiaza, pentru ca daca muncesc dupa ora 12 vor avea niste sarbatori grele.

7. In mai multe zone din tara, fetele participa la „batutul pernelor”. Aceasta bataie simbolizeaza imblanzirea soartei, iar fetele care reusesc sa scoata prin batut toate penele din perne isi vor gasi primele alesul.

8. Nu e bine sa imprumutui lucruri in aceasta zi pentru ca se spune ca tot anul vei trai din imprumuturi.

Dezlegari in Postul Craciunului

Postul Craciunului este mai bland decat cel al Invierii. Se da dezlegare la peste sambata si duminica, insa prima saptamana, pana pe 21 noiembrie cand are loc sarbatoarea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului, precum si prima saptamana sunt perioade de post mai aspru. Zilele de sambata si duminica din aceste saptamani nu au dezlegare la vin si nici la peste.

CITESTE SI: Cea mai importanta rugaciune de rostit in Postul Craciunului

In zilele de luni, miercuri si vineri trebuie sa postim fara untdelemn si vin. In zilele de 16 noiembrie (Sfantul Apostol si Evanghelist si Matei), 23 noiembrie (Cuv. ANtonie de la Iezerul-Valcea), 30 noiembrie (Sfantul Apostol Andrei), 4 decembrie (Sfanta Varvara), 5 decembrie (Sfantul Sava), 6 decembrie (Sfantul Nicolae), 9 decembrie (Zamislirea Sfintei Fecioare Maria), 17 decembrie (Sfantul Proroc Daniel) si 20 decembrie (Sfantul Ignatie Teoforul), daca acestea cad martea sau joia putem manca peste, iar daca pica lunea, miercurea sau vinerea, se da dezlegare doar la untdelemn si vin.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top