Connect with us

Revistateo.ro

Stiri

Îți încarci telefonul noaptea? Vezi ce se întâmplă cu mobilul tău, dacă procedezi așa

Într-adevăr, când vorbim despre încărcarea telefoanelor, există o serie de reguli de care trebuie să ții cont. Dar, de asemenea, există și o serie de reguli care nu au niciun temei și de care ar trebui să uiți.

Nu spunem că aceste mituri nu ar fi avut sens cu ani în urmă, dar grație avansării tehnologiei, bateriile litiu-ion actuale sunt în curs de perfecționare.

Cele folosite de companiile mari precum Samsung și Apple sunt făcute astfel încât să reziste între trei și cinci ani, potrivit Mashable.

Încărcătoarele care nu sunt originale sunt fatale pentru baterie

Unul dintre principalele mituri se referă la faptul că orice încărcător altfel decât original îți va distruge iremediabil bateria. Aici există un sâmbure de adevăr, și anume că ar fi de preferat să eviți încărcătoarele ieftine, cumpărate din locuri obscure.

Un experiment făcut de cei de la Lifehacker arată că, într-adevăr, încărcătoarele originale sunt de preferat, dar și cele provenite de la retaileri de încredere, precum Belkin și KMS funcționează.

VEZI AICI CE SE INTAMPLA DACA ITI INCARCI TELEFONUL NOAPTEA

CITESTE SI: Ce se întâmplă dacă stai pe telefon, pe întuneric. Consecințele sunt grave

Expunerea excesivă, pe întuneric, la lumina unui ecran are consecințe grave asupra sănătății. Vorbim, în mod evident, de o suferinţă a ochilor, dar şi despre probleme neurologice. Medicul primar oftalmolog Mihaela Simion a vorbit în cadrul emisiunii „Ce se întâmplă doctore” despre acest obicei riscant pentru sănătate.

Folosirea telefonului, pe întuneric, consecințe grave asupra sănătății
Noaptea, intensitatea unui ecran luminos e foarte puternică. Culorile devin mai puternice, imaginea se mișcă rapid, iar capacitatea ochiului uman de a face ulterior acomodația – adică de a privi corect la distanță – dispare. Acest fenomen dispare după o oră petrecută în fața unui ecran, fără alte surse de lumină în jur.

Acest lucru este valabil și pentru tablete, laptopuri sau calculatoare.

„În special la copii, adolescenți și adulții tineri, cu cât stau mai mult la display-uri mici, cu atât e posibil să le crească miopia și să apară miopia la cei care nu au. Și nu o au în bagajul lor ereditar. Dacă un copil are, în clasa a 3-a, -4 sau -5 și merge în același ritm, la cât ajunge?”, explică dr.Mihaela Simion, medic primar oftalmolog.

La ora actuală, pentru copiii cărora le crește accelerat dioptria și care nici nu pot renunța la tablete, telefoane, calculatoare, tratamentul este o diluție foarte slabă de atropină. Se administrează în timpul somnului.

„Pe scurt, se administrează picături de atropină seara, la culcare, dar i se dă corecția maximă și această dilatare a pupilei și blocarea acomodației face ca evoluția miopiei să fie foarte lentă sau aproape deloc.”, spune dr.Mihaela Simion, medic primar oftalmolog.

Rezolvarea e nouă și vine pe fondul obsesiei celor mici pentru ecrane de orice fel. După ce ochiul își încheie creșterea, există rezolvare cu ajutorul laserelor.

„Dacă dipotria s-a oprit din evoluție și pacientul are peste 19-20 de ani și toate investigațiile care, în principiu, sunt cam trei la număr, pacientul poate fi operat cu laser.”, a explicat Dr.Mihaela Simion, medic primar oftalmolog pentru emisiunea „Ce se întâmplă Doctore”.

Ne adresăm proaspeților părinți, care nu se confruntă încă cu obsesia celor mici pentru aceste dispozitive. De la naștere și până la doi ani, globii oculari cresc într-un ritm amețitor, asemenea creierului copiilor. Sunt doi ani în care e recomandat să duceți bebelușul la un control oftalmologic.

„Un copil se naște și se naște cu o dioptrie normală pentru vârsta lui. Dacă nu luăm măsuri rapide pentru ca un ochi să se dezvolte în același ritm cu celălalt, practic ochiul nu va mai putea fi recuperat mai târziu.”, a spus Dr. Daniela Ciolpean, medic primar oftalmolog.

De aceea, controlul oftalmologic este obligatoriu, în primele zile de viață. Însă este important să efectuam un control de rutină o dată la câteva luni, indiferent de vârstă.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top