Connect with us

Revistateo.ro

Iata de ce te musca des tantarii

Stil de viata

Iată de ce te muşcă des ţânţarii

Ţânţarii identifică mamiferele ce-i servesc drept pradă prin identificarea căldurii şi a dioxidului de carbon emis de acestea. Femeile însărcinate şi persoanele de dimensiuni mai mari sunt adesea victima mai multor atacuri, deoarece consumă mai multă energie decât persoanele obişnuite.

CITEŞTE ŞI: ALERTĂ: ÎNCEPE INVAZIA CĂPUŞELOR

Oamenii de ştiinţă au încercat să înţeleagă ce anume îi face pe unii oameni mai atrăgători pentru ţânţari. Unul dintre experţi, L.J. Zwiebel, profesor de ştiinţe biologice la Universitatea Vanderbilt, oferă câteva explicaţii despre preferinţele acestui „inamic” cu care ne confruntăm vara.

Ţânţarii sunt ghidaţi şi de simţul mirosului. „În ciuda a ceea ce-mi spunea bunica, nu am sângele «dulce»”, afirmă dr. Zwiebel, expertul subliniind că ţânţarii nu pot distinge calitatea sângelui. „Ţânţarii sunt atraşi de mirosul nostru, iar acesta se datorează în mare parte bacteriilor aflate pe pielea noastră”, explică dr. Zwiebel. „Flora şi fauna de pe pielea noastră” miros apetisant pentru ţânţari, iar acestea se dezvoltă atunci când transpirăm sau când petrecem o perioadă lungă de timp în aer liber.

După ce a petrecut 20 de ani în laborator în preajma ţânţarilor, Dr. Zwiebel afirmă că-şi poate introduce braţul într-un container cu ţânţari şi poate să fie muşcat de sute de ori, „dar nu am nimic”. Copiii, ce au fost muşcaţi de mult mai puţine ori decât adulţii, pot avea reacţii mai puternice la muşcăturile de ţânţari, deoarece sistemul lor imunitar nu s-a maturizat pe deplin.

Dr. Zwiebel recomandă persoanelor care se umflă şi au multe senzaţii de mâncărimi atunci când sunt muşcate să „vorbească cu doctorul lor despre posibilitatea de a lua zilnic un medicament antihistaminic ca o măsură de precauţie”. Ţânţarii vor continua să vă muşte, însă nu veţi mai realiza acest lucru, deoarece medicamentul va preveni reacţia alergică ce transformă o muşcătură nedureroasă într-o mâncărime incomodă.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top