Connect with us

Revistateo.ro

Toate gospodinele faca această greșeală atunci când pregătesc prăjituri.

Sanatate

Greșeala pe care toate gospodinele atunci când prepară prăjituri

Multe gospodine folosesc, pentru a da aroma prăjiturilor, coaja rasă de portocale sau de lămâi, conservată cu zahăr. Însă substanţele cu care au fost tratate fructele ajung direct în preparatele gătite, care devin astfel un pericol pentru sănătate. Specialiștii spun că fructele trebuie spălate foarte bine înainte de a fi consumate.

Comercianţii români vor fi obligaţi să pună un afiş lângă citrice, cu un avertisment extrem de important: “coaja nu este recomandată consumului uman”. Dacă insistăm să facem totuşi asta, trebuie să spălăm foarte bine fructul.

CITEȘTE ȘI: Rețetă de cremșnit: dulce precum în cofetării

Această decizie vine după ce autorităţile au anunţat că portocalele, mandarinele sau lămâile sunt stropite cu pesticide, care în cantitate mare ne pot pune sănătatea în pericol.

Ministrul Agriculturii a dispus intensificarea controalelor în pieţe, supermarketuri şi la toate punctele de desfacere a citricelor.

“Coaja nu este recomandată consumului uman”.

CITEȘTE ȘI: Andra ne-a dat reteta prajiturii care ii iese perfect. E desertul preferat al lui Maruta si al micutului David. Ia o foaie si noteaza

Avertismentul este scris negru pe alb pe o etichetă mică a unei cutii cu portocale şi lamai care se vând vrac. Scrie de asemenea ca fructele au fost stropite cu fungicidul ima zalil. Consumatorul trebuie să caute bine însemnele pentru că nu sunt la vedere. Aceeaşi etichetă o găsim şi pe produsele în plasă.

THIABENDAZOL şi IMAZALIL sau E233, aşa se numeşte pesticidul folosit în agricultură pentru combatarea bolilor la citrice, dar şi pentru a putea fi transportate. Dar de pe coajă noi fie îl transferăm în miezul fructului, fie îl folosim direct în prăjituri, băuturi şi limonade.

Profesor doctor Petru Alexe, Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor, Galaţi spune că trebuie să spălăm foarte bine fructul înainte de consum.

“Există obligativitatea curăţării lor, este bine ca această suprafaţă să mai fie o dată spălată, igienizata.

Există variante şi cu oţet, şi cu bicarbonat, şi cu apă. Pentru gospodinele care utilizau ca element, fie de decor, fie de aromatizare a unor prăjituri, e clar, recomandarea este să folosească acest procedeu cât mai puţin, până la deloc.”

Un alt pas important, după curăţarea citricelor până să mâncăm fructul, este absolut necesar să ne spălăm pe mâini.

De ce fructele pot deveni periculoase pentru sănătate

In laboratorul pentru controlul rezidurilor de pesticide ce aparţine Ministerului Agriculturii, şi unde de obicei se analizează fructe şi legume autohtone, au ajuns şi citrice. Rezultatele analizelor confirmă prezenţa conservantului imazalil sau E233 în mai multe probe. Printre fructe se află: pomelo din China, mandarine din Grecia şi lamai din Africa de Sud.

CITEȘTE ȘI: Prăjitură în 5 minute. Rețeta celui mai simplu și gustos desert

Cantităţile sunt de zece ori mai mici decât cele admise, adică de 5 miligrame la un kilogram. Acelaşi fungicid, care atacă rinichii şi ficatul ,a fost găsit şi într-o probă de pere din România.

O campanie de informare este absolut necesară: atât pentru afişarea etichetei cu avertismentul “coaja nu este recomandată consumului uman”, cât şi pentru o igienă riguroasă.

Autorităţile spun că au cerut deja comercianţilor să ia măsuri urgente.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top