Connect with us

Revistateo.ro

Greco-catolicii ii serbeaza astazi pe Sfantul Ciprian si Sfanta Iustina

Inedit

Greco-catolicii ii serbeaza astazi pe Sfantul Ciprian si Sfanta Iustina

Astazi, 2 octombrie, este zi mare la greco-catolici. Este a 19-a duminica dupa Rusalii, in care sunt pomeniti in calendarul crestin-ortodox, dar si in cel greco-catolic, Sfantul Sfintit Mucenic Ciprian si Sfanta Mucenica Iustina fecioara. Cu alte cuvinte, este o zi in care cei pe care ii cheama Iustin, Iustina, Iustinian, Ciprian sau Cipriana primesc urari de „La multi ani!”.

Sfantul Ciprian este cunoscut in Biserica Greco-Catolica si sub numele de Ciprianvrajitorul. Acesta era din Antiohia Sirie si s-a nascut in vremea imparatului Deciu, prin 250. Era un filozof bogat si un vrajitor de care se temeau toti.

Blestema si ocarea pe toata lumea, dar a ajuns sa fie sfant dupa ce a fost castigat la credinta intru Hristos de catre Iustina fecioara si crestina, care a sfaramat toate lucrarile sale demonice ca pe o panza de paianjen.

Dupa ce Sfantul Ciprian a observat ca vrajile sale asupra fecioarei crestine nu aveau niciun efect, a ales calea credintei si s-a pocait de toate relele. A fost episcop si i-a invatat pe multi din propriile sale greseli.

„Sa ma credeti pe mine ca singur pe diavol l-am vazut, pentru ca prin jertfe l-am rugat si l-am sarutat si am grait cu dansul si cu aceia care sunt la dansul mai mari si m-au iubit si mi-au laudat intelegerea mea … Era chipul lui ca o floare de iarba si capul ii era incununat cu o coroana prefacuta, nu adevarata, ci nalucire de aur si pietre luminoase, care lumina chipul acela si hainele lui erau minunate.

Iar cand se intorcea incoace sau incolo se cutremura tot locul acela si multi stateau langa scaunul lui cu fel de fel de randuieli ale duhurilor rautatii, intru mare supunere. Eu cu totul pe mine ma dadusem atunci, supunandu-ma la toata porunca lui”, spunea Sfantul Ciprian (Vetile Sfintilor).

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Inedit

To Top