Connect with us

Revistateo.ro

16 000 km parcurși de români în semn de luptă împotriva obezității

Sanatate

Florin salvat de la MOARTE! 16 000 km parcurși de români în semn de luptă împotriva obezității

Cu ocazia ZEIO, o echipă de medici a spitalului Ponderas, specializat în chirurgie metabolică de avangardă, a încurajat românii să facă mișcare pentru a preveni răspândirea obezității, prin campania #donezkm. Mai mult de 500 de români au răspuns inițiativei și au donat (prin alergare, mers la pas sau cu bicicleta) peste 16 000 de km în perioada 7 – 18 mai.

Conform celui mai recent studiu Omnibus* efectuat pentru Ponderas, excesul ponderal este deja o problemă a României. Mai mult de 54% din populație este supraponderală și obeză. Dintre românii cu kilograme în plus, 20% suferă de obezitate și, mai mult decât atât, au dezvoltat și boli asociate obezității.

Obezitatea declanșează boli metabolice, precum diabetul zaharat, hipertensiune arterială, steatoză hepatică sau dislipidemii. Statisticile arată că prevalența diabetului zaharat este de 7 ori mai mare la populația obeză, iar costurile pentru tratarea medicamentoasă a unui pacient diabetic sunt estimate la 600 dolari/an, bani care sunt suportați de statul român.

,,Încă de când am înființat acest spital, am încurajat oamenii să conștientizeze problema obezității și a consecințelor pe care aceasta le are asupra sănătății noastre. În cazul multor pacienți, singura soluție rămasă este chirurgia metabolică, iar aici intervenim noi, însă ne dorim să facem tot posibilul pentru a nu se ajunge la obezitate. Până ca pacienții să ajungă la noi, lupta cu plusul de kilograme este la ei. Îi încurajăm și le spunem încă o dată prin această campanie că, pe lângă alimentație, mișcarea este și ea o modalitate de a preveni obezitatea’’, a declarat Dr. Cătălin Copăescu, Medic Primar Chirurgie Generală, cu competenţă în Chirurgie Laparoscopică şi Chirurgie Bariatrică, Director General Ponderas.

Pe plan mondial, chirurgia metabolică este recunoscută ca fiind cea mai eficientă soluție pentru tratarea bolilor metabolice și a obezității. În România, cu ajutorul echipei medicale Ponderas, peste 4800 de pacienți au fost tratați de obezitate, reușind să elimine în total 300 000 kg de exces ponderal.

Inițiativa #donezkm a avut ca scop atât tragerea unui semnal de alarmă asupra răspândirii obezității, cât și de a ajuta un pacient diagnosticat cu obezitate morbidă să poată să-și trateze această problemă. La vârsta de 47 de ani, Florin cântărește de 3 ori mai mult decât greutatea

unui adult normoponderal. Din cauza celor 200 de kilograme pe care le are, pe lângă lipsa de mobilitate, Florin a dezvoltat și o serie de afecțiuni severe care îi limitează calitatea vieții și îi scad considerabil speranța de viață.

În urma celor peste 16 000 km donați, Florin va fi operat de către echipa de medici specializată în chirurgie metabolică a spitalului Ponderas, care îl va ajuta să scape de excesul ponderal. Pe lângă kilogramele în minus, medicii spun că se va îmbunătăți și starea de sănătate a lui Florin.

La inițiativă au răspuns peste 500 de oameni în 11 zile de campanie, in medie aceștia donând 30 km. Pe lângă donatorii din România, au participat la inițiativă și oameni din Spania, Franța și Japonia.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top