Connect with us

Revistateo.ro

Fii pregătit de la primele simptome! Copilul are gripă sau doar a răcit?

Stiri

Fii pregătit de la primele simptome! Copilul are gripă sau doar a răcit?

www.stopgripa.ro

Simptomele de gripă şi răceală sunt aceleaşi pentru copii si adulti. La gripa, debutul bolii se face brusc, cu simptome precum febră foarte mare, 39-40 de grade, care durează între 3 şi 5 zile, frisoane, cefalee (dureri de cap) în regiunea frontală, dureri la nivelul globilor oculari, fotofobie (pacientul nu poate suporta lumina), dureri musculare cu senzaţie de zdrobire musculară şi uneori chiar dureri articulare difuze.

Însă, trebuie ţinut cont de faptul că la copii, în gripă, există riscul ca, pe lângă febră mare şi laringită, sa apara si convulsii febrile, letargie, şi chiar o serie de complicaţii, cum ar fi bronşiolita (determinată de virus) sau, extrem de rar, miocardita. La sugar, miocardita poate cauza moarte subită. Este foarte important de ştiut că în cazul unui copil astmatic, gripa poate declanşa crizele de astm. De aceea, de la primele semne de îmbolnăvire este obligatoriu să cerem sfatul medicului de familie.

Complicaţiile în cazul gripei

În gripă, complicaţiile apar la diverse niveluri, insa cea mai frecvent întâlnită este pneumonia. Mai pot apărea bronho-pneumonii, insuficienţă respiratorie acută (prin pneumonie sau bronho-pneumonie), criză de astm (sau acutizarea acesteia), sinuzită. La copii, se pot declanşa si complicaţi neurologice: convulsii, encefalite, foarte rar mielite şi radiculonevrite şi chiar otite medii supurate (prin suprainfecţie). Virusul gripal determină o scădere a rezistenţei organismului, atât locală, prin distrugerea mucusului situat pe suprafaţa căile respiratorii (favorizează infecţia cu germeni bacterieni) cât şi generală, epuizând organismul prin febră, tuse, determinând destul de frecvent apariţia suprainfecţiilor.

Tratamentul gripei

În tratarea gripei, substanţele antivirale sunt cele mai comune. Însă, de la primele simptome trebuie consultat obligatoriu medicul de familie. Mai departe, dacă apar complicaţii, trebuie consultat obligatoriu medicul specialist. Sub nici o formă nu se recomandă auto-medicaţia, deoarece pot exista alergii la unele substanţe. Tratamentul se face obligatoriu sub supraveghere medicală strictă şi doar la recomandarea medicului specialist.

 De ce trebuie să evităm administrarea antibioticelor in gripa?

Principalul motiv pentru care nu trebuie să luam antibiotice în gripă este faptul că acestea nu au nici un rol în tratarea acesteia. Antibioticele se administrează numai în momentul în care apare o complicaţie, întotdeauna fiind nevoie de recomandarea medicului specialist. Aspirina nu se recomandă sub nici o formăîn tratarea gripei, pentru că poate determina sindromul Reye, o encefalopatie cu insuficienţă hepatică şi renală. Pe fondul unei infecţii gripale, aspirina poate determina acest sindrom.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top