Connect with us

Revistateo.ro

economia lumii

Inedit

Decizie din America ce va afecta ECONOMIA LUMII

Intreaga lume asteapta cu sufletul la gura „sfarsitul epocii banilor ieftini”, daca in America se va creste rata la dobanda-cheie. Ce inseamna acest lucrui pentru economia lumii si mai ales pentru Romania?

Federal Reserve (FED) va decide astazi daca este momentul sa majoreze rata de dobanda, lucru care ar putea duce la „sfarsitul epocii banilor ieftin” si reintoarcerea la un ciclu normal pentru piata monetara din Statele Unite ale Americii. Analistii economici spun ca si Romania va fi afectata, la fel ca toata economia lumii.

Bursa ar urma sa scada, daca banii pentru investitii se vor scumpi, insa va creste tendinta aprecierii dolarului american. Economia lumii va resimti efectele, desigur nu imediat.

Supozitiile ca ar putea creste rata dobanzii cheie au fost nascute de marii jucatori pe piata monetara, care vad ca America ar fi pregatita pentru o stabilizare din punct de vedere financiar.

Cresterea dobanzii la dolar va face mai atractiva moneda americana, care va creste in dauna monedelor din tarile mai mici, precum Romania. Tara noastra va suferi destul de putin, caci gradul de vulnerabilitate al pietei banilor din Romania este mai redus.

Economia lumii sufera, in ultima vreme, de fluctuatii ingrijoartoare, iar unul dintre motive este criza pietelor financiare din China si grija ca aceasta ar putea ajunge in recesiune. De aceea, FED nu a crescut dobanda mai repede, insa se pare ca luna septembrie este un moment istoric pentru piata banilor.

Impactul deciziei Federal Reserve (FED) se va resimţi „şi în România, chiar dacă la un nivel mai redus”, apreciază Alin Brendea, directorul general adjunct alcasei de brokeraj Prime Transaction, scrie economica.net.

Sursa foto: metalinjection.net

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Inedit

To Top