Connect with us

Revistateo.ro

Vesti bune pentru romani. De la 1 februarie 2017 salariul minim pe economie creste cu 20 %. Artistii vor beneficia de o crestere salariala...

Stiri

De la 1 februarie 2017 salariul minim pe economie creste cu 20 %

Incepand cu data de 1 februarie 2017, salariul minim pe economie creste cu 20 de procente. Astfel, va ajunge de la 1.250 de lei la 1.450 de lei. Singurii care nu beneficiaza de pe urma acestei cresteri salariale sunt cei care au functii de demnitate publica. Vorbim despre primari, viceprimari, consilieri etc. In cazul artistilor, lucrurile sunt putin diferite. Veniturile lor vor fi mai mari cu 50 de procente.

Salariul minim pe economie a crescut cu 20 de procente

Legea a intrat in vigoare de pe 1 februarie 2017. Astfel, aproximativ 2,1 milioane de romani vor primi mai multi bani in ziua salariului. Angajatorii care refuza sa respecte noua lege vor primi amenzi cuprinse intre 300 de lei si 2.000 de lei. Chiar daca salariile vor fi marite, Romania continua sa se mentina pe lista tarilor din UE cu cel mai mic salariu minim. Asta inseamna ca muncitorii primesc mai putin de 9 lei pe ora.

Cu toate acestea, noua lege are si unele dezavantaje. Spre exemplu, amenzile vor creste odata cu majorarea salariului minim pe economie. Codul rutier prevede faptul ca punctul de amenda valoreaza 10 % din salariul minim pe economie. Deci, dupa ce creste salariul minim, creste si valoarea amenzilor. Soferii amendati vor fi nevoiti sa scoata din buzunare cel putin 290 de lei, suma reprezentand cea mai mica amenda pentru soferi. Valoarea maxima a unei amenzi va fi de aproximativ 2.900 de lei.

Printre celelalte consecinte negative ale cresterii salariale cu 20 de procente se numara si scumpirile, disponibilizarile sau chiar inchiderea unor localuri. Asa ca, in timp ce pentru unii romani noua lege este un motiv de bucurie, pentru altii reprezinta un motiv de neliniste. Ei trebuie sa gaseasca solutii pentru a nu se ajunge la scenariile mentionate anterior.

Pentru persoanele care lucreaza mai putin de 8 ore pe zi, salariul minim va fi calculat luandu-se in considerare numarul mediu al orelor lucrate pe luna.

Articole pe aceeasi tema:

Romanii din Diaspora trebuie sa contribuie la statul roman cu 5,5% din salariu

A intarziat in fiecare zi la serviciu. Cand patronul a aflat motivul, i-a dublat salariul

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top