Connect with us

Revistateo.ro

De ce nu este bine să stai pe telefon seara sau să adormi cu televizorul deschis

Inedit

De ce nu este bine să stai pe telefon seara sau să adormi cu televizorul deschis

Suntem adeseori obosiți, avem probleme de concentrare și nu reușim să facem nimic deși ne-am propus multe.

Profesorul Alexandru Vlad Ciurea, unul dintre cei mai cunoscuți neurochirurgi din România, a explicat pentru Antena3.ro Live ce trebuie să facem pentru ca mintea noastră să performeze.

„Cum să facem ca acest creier să funcționeze mai bine sau foarte bine și să performeze, pentru că dacă performează și noi câștigăm mai bine cu toții și societatea asta românească pe care o dezbatem și o parlamentăm atât de mult va merge mai bine.

Primul lucru începe de la odihnă. Creierul uman trebuie să se odihnească. Este dovedit cu aparate că cel mai bun somn este între ora 10 și 12 seara. La 9 să fim cu toții cuminți în pat, cu o carte frumoasă, fără televizor, fără telefon decât dacă sunt situațile de foc. Telefonul trebuie pus la distanță, pentru că emite unde electromagnetice.

Acest somn nu trebuie indus de somnifere. Acest somn trebuie să vină de la organism, că așa vrea organismul. Este un element de odihnă, de aceea nu se mănâncă mult seara, nu se bea mult seara.

În timpul somnului se reface organismul. Structurile hormonale se secretă noaptea, e un adevărat flux, care se produce doar în timpul somnului. Eu mă trezesc la 5 jumătate dimineața. Organismul trebuie să pornească treptat, nu în fugă.

Igiena alimentară trebuie să fie perfectă și calculată. Micul dejun trebuie să fie real. Creierul are nevoie de oxigen și de glucoză. Ciocolata neagră este cea mai bună pentru creier. El însă are nevoie și de alte elemente. Râsul de dimineață te bine dispune pe întregul parcurs al zilei.”, a declarat specialistul potrivit antena3.ro.

Te poate interesa și: Ce se întâmplă dacă stai pe telefon, pe întuneric. Consecințele sunt grave

Expunerea excesivă, pe întuneric, la lumina unui ecran are consecințe grave asupra sănătății. Vorbim, în mod evident, de o suferinţă a ochilor, dar şi despre probleme neurologice.

Medicul primar oftalmolog Mihaela Simion a vorbit în cadrul emisiunii „Ce se întâmplă doctore” despre acest obicei riscant pentru sănătate.

Folosirea telefonului, pe întuneric, consecințe grave asupra sănătății

Noaptea, intensitatea unui ecran luminos e foarte puternică. Culorile devin mai puternice, imaginea se mișcă rapid, iar capacitatea ochiului uman de a face ulterior acomodația – adică de a privi corect la distanță – dispare. Acest fenomen dispare după o oră petrecută în fața unui ecran, fără alte surse de lumină în jur.

Acest lucru este valabil și pentru tablete, laptopuri sau calculatoare.

„În special la copii, adolescenți și adulții tineri, cu cât stau mai mult la display-uri mici, cu atât e posibil să le crească miopia și să apară miopia la cei care nu au. Și nu o au în bagajul lor ereditar. Dacă un copil are, în clasa a 3-a, -4 sau -5 și merge în același ritm, la cât ajunge?”, explică dr.Mihaela Simion, medic primar oftalmolog.

La ora actuală, pentru copiii cărora le crește accelerat dioptria și care nici nu pot renunța la tablete, telefoane, calculatoare, tratamentul este o diluție foarte slabă de atropină. Se administrează în timpul somnului.

„Pe scurt, se administrează picături de atropină seara, la culcare, dar i se dă corecția maximă și această dilatare a pupilei și blocarea acomodației face ca evoluția miopiei să fie foarte lentă sau aproape deloc.”, spune dr.Mihaela Simion, medic primar oftalmolog.

CITEȘTE ȘI: Cum poti sa afli daca esti urmarit. Telefonul tau ar putea fi spionat

Rezolvarea e nouă și vine pe fondul obsesiei celor mici pentru ecrane de orice fel. După ce ochiul își încheie creșterea, există rezolvare cu ajutorul laserelor.

„Dacă dipotria s-a oprit din evoluție și pacientul are peste 19-20 de ani și toate investigațiile care, în principiu, sunt cam trei la număr, pacientul poate fi operat cu laser.”, a explicat Dr.Mihaela Simion, medic primar oftalmolog pentru emisiunea „Ce se întâmplă Doctore”.

Ne adresăm proaspeților părinți, care nu se confruntă încă cu obsesia celor mici pentru aceste dispozitive. De la naștere și până la doi ani, globii oculari cresc într-un ritm amețitor, asemenea creierului copiilor. Sunt doi ani în care e recomandat să duceți bebelușul la un control oftalmologic.

1 Comment

1 Comment

  1. Adi Matei

    2017-12-23T06:25:21+02:00 at 2017-12-23T06:25:21+02:00

    Nu trebuie sa stai pe telefon pentru că se încinge și poate lua foc când adormi. E că și cum ai adormi cu țigara aprinsă în mână. E valabil și pentru televizor. Poți muri în incendiu. Ca să nu mai zic de radiații
    Te termină cancerul și leucemia.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Inedit

To Top