Connect with us

Revistateo.ro

De ce mint oamenii?

Stiri

De ce mint oamenii?

Fiecare minciună pe care o spunem reprezintă un compromis pe care îl facem, mințindu-ne în fond pe noi înșine. Există anumite minciuni larg acceptate de societate, care se numesc „minciuni sociale”, care apar din cauza anumitor circumstanțe. De exemplu, o minciună socială este aceea în care îi spui unei femei că îi stă bine cu noua ei jachetă, deși ție ți se pare oribilă. Spui acest lucru pentru a o proteja, mai ales dacă știi că este sensibilă.

Însă de departe, principalul motiv pentru care oamenii mint este frica, teama, angoasa. Aici avem mai multe tipuri de teamă: teama de a nu pierde pe cineva, teama de a nu fi disprețuit sau devalorizat, teama de a nu fi pedepsit sau teama de a fi respins de către ceilalți.

TEAMA DE A PIERDE O PERSOANĂ DRAGĂ
Cele mai multe minciuni se spun în relațiile interpersonale, mai ales în cele de cuplu, potrivit psihologilor. În momentul în care două persoane capătă suficientă încredere una în cealaltă, intervine un sprijin permanent și amândoi se învață unu cu celălalt. Teama de a pierde persoana iubită semnifică de fapt teama de a pierde confortul cu care omul se obișnuiește. Deși de multe ori relațiile nu funcționează, partenerii se mint între ei de frică de a se pierde unu pe celălalt, considerând că este dificil să o iei de la zero de unul singur. Așadar, este și teama de singurătate.

TEAMA DE A FI EXCLUS
Închipuiți-vă pe cineva care are convingeri extremiste, deși e o persoană foarte pașnică, și se trezește într-un grup în care astfel de persoane cu orientări doctrinare ceva mai rigide sunt aspru criticate. Unele persoane din acel grup e posibil să fie chiar prieteni sau cunoștințe ori rude, fapt pentru care omul, pentru a nu fi marginalizat pentru felul în care gândește, joacă un rol social.

TEAMA DE A FI DEVALORIZAT
Persoanele care mint pe acest considerent sunt firi orgolioase până la Dumnezeu. Acestea nu doresc să își arate adevărata față deoarece au senzația că nu vor fi la fel de interesante, ba chiar interesul față de acestea s-ar putea pierde. Mincinosul în acest caz este mânat de orgoliu și dorește să domine, să dețină controlul.

DORINȚA DE RĂZBUNARE
Persoanele cu complexe de inferioritate mint adesea pentru a fi în centrul atenției. Acestea tânjesc către aprecierea celorlalți, dar nu fac aproape nimic să câștige cu adevărat respectul celor din jur. Oricare ar fi însă temerile sau cauzele minciunii, cert este că la bază se află o durere, un lucru care nu ne place și nu dorim să îl asumăm.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top