Connect with us

Revistateo.ro

Astazi are loc o ploaie de meteori denumita Urside, care coincide cu Solstitiul de iarna 2016. Iata cum sunt afectate zodiile!

Astro-FUN

Cum sunt afectate zodiile de URSIDE si Solstitiul de iarna

In 2016, solstitiul de iarna are loc pe 21 decembrie, la ora 21.44. in aceasta noapte este atins si apogeul ploii de meteori Urside.

Solstitiu inseamna „soare nemiscat” si marcheaza prima zi a iernii astronomice in emisfera nordica. Aceasta este si ea mai scurta zi si cea mai lunga noapte a anului in aceasta emisfera. in emisfera sudica a Pamantului, fenomenul are loc invers, momentul marcand inceputul verii astronomice.

Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, la trecerea meridianului, Soarele se ridica deasupra orizontului la unghiul maxim, iar intervalul diurn are durata maxima.

Referinte scrise despre o sarbatoare ce marcheaza reintoarcerea Soarelui (solstitiu), au fost gasite in Mesopotamia. Sarbatoarea tinea 12 zile si avea drept scop sa-l ajute pe zeul Marduk sa imblanzeasca monstrii haosului pentru inca un an.

in toata lumea exista structuri megalitice dedicate acestui fenomen. Chiar si popoarele care respectau calendarul lunar marcau intr-un fel sau altul cele doua solstitii.

Cea mai cunoscuta astfel de constructie din Europa se afla in Anglia, la Stonehenge. O structura asemanatoare exista si in Irlanda, la Newgrange. Potrivit cercetatorilor, pietrele de la Stonehenge dateaza cu aproximatie din 2050 i.Hr. Se presupune ca pietrele au fost pozitionate astfel incat lumina Soarelui la apus, la data solstitiului de iarna, sa cada intr-un anume fel.

Traditii si obiceiuri de Solstitiul de iarna

In Romania, obiceiurile din preajma solstitiului de iarna pastreaza amintirea jertfirii violente a zeului adorat, prin substituirea acestuia cu arborele sacru, bradul sau stejarul, taiat si incinerat simbolic in noaptea de Craciun, cu taurul, reprezentat de o masca, Capra, Brezaia, turca sau Borita, care, dupa ce insoteste unele cete de colindatori, este omorat simbolic si, mai ales, cu porcul, reprezentare neolitica a spiritului graului, sacrificat ritual la Ignatul Porcilor (20 decembrie).

Pentru pagani, Solstitiul de iarna era noaptea in care Marea Zeita dadea nastere noului Soare. Astfel reincepea ciclul anotimpurilor. Potrivit volumului ”Zile si mituri – calendarul taranului roman”, de Ion Ghinoiu, romanii il sarbatoreau atunci pe Saturn, zeul recoltelor, si pe Mithras, zeul luminii.

Citește și: Vin Draconidele, stelele Diavolului. Cum sunt afectate zodiile

Ursidele sunt un curent minor de meteori, rezultat de particulele lasate de cometa Tuttle. Ploaia de stele are loc in perioada 17-25 decembrie. Ursidele sunt ultimul curent meteoric al anului, iar 2016 ating apogeul in noaptea de 21/22 decembrie. Uneori se produc adevarate eruptii cu pana la 100 de meteori pe ora.

Cei mai avantajati de solstitiul de iarna si Ursidele sunt nativii zodiilor…Citește continuarea pe Huff.ro!

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Astro-FUN

To Top