Connect with us

Revistateo.ro

Cancerul de piele este o problema din ce in ce mai intalnita, la persoanele de toate varstele. Iata cum recunosti care alunite sunt periculoase pentru piele.

Sanatate

Cum recunosti care alunite sunt periculoase pentru piele

Cancerul de piele este o problema din ce in ce mai intalnita, la persoanele de toate varstele. Iata cum recunosti care alunite sunt periculoase pentru piele.

Melanomul este o tumoare maligna a pielii care se dezvolta dintr-o alunita carea suferit sau nu schimbari de-a lungul timpului.

Fiecare semn al melanomului include o schimbare a formei si a marimii alunitelor existente. Decolorarea, marirea si senzatia de durere. In cazul in care melanomul este intr-un stadiu incipient, poate fi tratat cu succes. In caz contrar, acesta poate afecta si alte parti ale corpului.

Iata care persoane au un risc crescut de melanoma:

In primul rand, persoanele care au in familie membri care s-au confruntat cu probleme ale pielii si cu cancer.

De asemenea, persoanele care au peste 50 de alunite pe corp sunt mai predispuse la cancerul de piele.

Si cei care au o alunita suspecta pe corp, cu o forma neregulata si care are mai multe culori.

Persoanele care au facut plaja fara protectie solara mai mult timp si cei care au suferit in copilarie des de arsuri solare trebuie sa faca un control mai des.

In mod normal, alunitele normale sunt mici, au culoarea maro si nu sunt periculoase pana cand nu incep sa isi schimbe forma.

Diametrul – daca alunita este mai mare de 6 mm si creste, programeaza o vizita la medicul dermatolog cat mai repede.

Diametrul alunitelor

Diametrul alunitelor

Alunitele suspecte pot fi depistate in mai multe moduri.

In primul rand, se observa asimetria. O alunita asimetrica ar putea insemna debutul unui cancer de piele. Se trage o linie pe centrul alunitei si se observa extremitatile. Daca nu sunt asimetrice, inseamna ca este asimetric.

Asimetria

Asimetria

Alunitele periculoase au margini neregulate. Schimbarea formei si marirea lor, cu margini neregulate nu sunt semne bune.

Margini neregulate ale alunitelor

Margini neregulate ale alunitelor

Culoarea. Cancerul de piele este asociat cu alunite intunecate, rosiatice, negre, albastre, albe sau gri. Verifica periodic daca si-au schimbat forma.

Culoarea

Culoarea

Specialistii sustin ca intre 40-50% persoane care au pielea foarte deschisa la culoare si care traiesc pana la 65 de ani vor dezvolta cel putin un tip de cancer de piele.

Trebuie sa fii atent si la keratoza actinica. Aceasta este denumita si keratoza solara sau senila si este o leziune precanceroasa a pielii. Apare pe pielea expusa la soare, mai ales la nivelul fetei, mainilor, antebratelor si gatului.

Este intalnita mai frecvent la persoanele cu tenul deschis la culoare, par blond, cu ochii deschisi la culoare. Se remarca o schimbare a culorii buzelor, umflarea lor si zone care produc mancarimi dureroase.

Tratamentul de inceput al keratozei actinice este indicat pentru a stopa progresiunea acesteia spre cancer de piele (carcinom scuamos).

Fii atent si la cornurile care apar pe piele. Acestia apar ca o extindere de la o baza rosiatica a pielii. Sunt formati din keratina. Celulele canceroase pot fi gasite la baza.

Cornuri canceroase

Cornuri canceroase

Cum recunosti care alunite sunt periculoase pentru piele

Si cand alunitele se regasesc pe corp, insa sunt atipice. Daca observi pe mana sau pe oricare zona a corpului ca sunt diferite ca marime si ca structura, apeleaza la medicul dermatolog.

Alunitele atipice

Alunitele atipice

Medicii recomanda ca regulat sa iti verifici fiecare alunita in parte. Iar daca nu reusesti la cele de pe spate, sa ceri ajutorul cuiva. Verifica si zonele ascunse, precum zona dintre degetele de la maini si de la picioare, pe coate si pe spate, in spatele urechii. Foloseste o oglinda pentru a le verifica si o lupa pentru a le vedea marite.

De asemenea, daca apare o noua alunita, fotografiaza-o si tine o evidenta a schimbarii ei. In timpul adolescentei, a sarcinii si a menopauzei, hormonii pot determina aparitia alunitelor.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top