Connect with us

Revistateo.ro

Cum poti fi scutit de impozit daca ai angajate mamici

Inedit

Cum poti fi scutit de impozit daca ai angajate mamici !

 Sa fii mama a unui copil este, bineinteles, un lucru minunat, insa nu pot fi trecute cu vederea nici grijile pe care ti le faci in legatura cu cresterea sa. In Romania traiesc femei singure, mame care au in intretinere unul sau chiar mai multi copii si care se descurca greu neavand mijloacele financiare necesare pentru cresterea si educatia acestora. Astfel de femei sunt constranse deseori sa faca o alegere radicala intre a pune pe primul loc familia sau serviciul, in conditiile in care sa lucreze opt ore pe zi presupune sa lipseasca foarte mult timp de langa copii.

In luna aprilie, in Parlamentul Romaniei se discuta despre o facilitate ce presupune ca firmele private care angajeaza in regim part-time minim trei femei care au copii in varsta de pana la 7 ani sa fie scutite de la plata impozitului pe profit cu pana la 30.000 euro. Aceasta facilitate care ar permite mamelor sa munceasca mai putine ore pe zi la serviciu, in asa fel incat sa se poata ocupa si de cresterea copilului, trebuie sa fie aprobata de cele doua camere ale Parlamentului pentru a se putea trece la aplicarea ei.

Propunerea legislativa privind modificarea si complectarea art.15 din legea nr.227 din 8 septembrie 2015 privind codul fiscal a fost inregistrata la Senat pentru dezbatere la inceputul lunii trecute. Initiatorul acestei propuneri legislative este Andrei Valentin Sava, deputat PSD. Acesta isi motiveaza demersul prin faptul ca promovarea femeilor pe piata muncii reprezinta o prioritate deosebit de importanta la nivelul politicilor Uniunii Europene.

Date ale Comisiei Europene indica o diferenta foarte mare intre rata de ocupare a femeilor si cea a barbatilor in Romania. Acest indicator este de 56,2% pentru femeile ce au varste de 20-64 ani si de 71,6% pentru barbatii care au aceasi varsta.

In proiectul ce sustine aceasta facilitate se subliniaza importanta unui spor demografic pozitiv in Romania insa se arata ca ocuparea fortei de munca si sustinerea profesionalizarii acesteia sunt la fel de importante.

Daca aceasta lege va intra in vigoare companiile care vor angaja cel putin 3 femei care au copiii in varsta de pana la 7 ani, in regim part-time, la cererea scrisa a acestora, vor fi scutite de plata impozitului pe profit, prin faptul ca din profitul impozabil se va scadea un cuantum de 0,5% pentru fiecare angajata de acest tip, in limita a 25 % din profitul impozabil al companiei respective si al unei sume maxime de 30.000 euro, conform expertilor contabili consultati.

Intre argumentele acestei legi sta in primul rand faptul ca atat compania cat si femeile ce vor fi angajate in acest regim vor fi avantajate. Angajatorul va beneficia de o scutire substantiala la plata impozitului pe profit iar angajatele, mame de copii de pana la 7 ani, vor beneficia de un program flexibil, ceea ce presupune ca vor putea gasi un echilibru intre viata de familie si cea profesionala. Mai mult de atat femeile angajate in acest regim vor beneficia si de o minima independenta financiara.

Este de dorit ca aceasta lege sa intre in vigoare si pentru faptul ca se va stimula cresterea ratei de ocupare a femeilor iar la stat vor ajunge contributiile corespunzatoare taxelor care se aplica pentru aceste venituri salariale.

Articol oferit de ACTE FIRMA

1 Comment

1 Comment

  1. https://mihaidobre.com

    2017-09-18T06:38:45+03:00 at 2017-09-18T06:38:45+03:00

    Foarte fain postul. Scurt si la obiect si in special ca ofera ajutorul mamicilor. Bravo si felicitari pentru post

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Inedit

To Top