Connect with us

Revistateo.ro

Cum iti stapanesti pofta de mancare. Sfaturi de la Mihaela Bilic

Sanatate

Cum iti stapanesti pofta de mancare. Sfaturi de la Mihaela Bilic

Cel mai greu atunci cand tii o dieta este sa ramai impasibila cand te apropii de frigider. Nutritionista Mihaela Bilic te invata cum sa iti stapanesti pofta de mancare cand lupta pare pierduta si ce inseamna, de fapt, aceasta pofta.

„Daca aveti obiceiul sa deschideti frecvent usa frigiderului intrebandu-va „ce sa mai mananc?”, „ce mai e bun pe aici?”, „ce pofta am?” va dau o veste proasta: aveti o problema de oralitate.

Nu foamea va indeamna la mancare, ci efectul de calmare pe care il au toate activitatile facute cu gura: vorbit, mestecat, ronțait, fumat, baut, supt etc. Calmarea o cauta si bebelusul care sta cu suzeta in gura, si dependentul de tigara, si stresatul care rontaie covrigei sau biscuiti, si agitatul care isi mai face inca si inca o cafea. Chiar si atunci cand bem apa ca sa uitam de foame (nu ca ar functiona) tot calmare vrem. Guma de mestecat folosita excesiv nu mai are legatura cu protectia anticarii, tot de oralitate e vorba.

 

Cum iti stapanesti pofta de mancare? Vorbind!

De cand ne nastem si cunoastem confortul de la sanul mamei invațam sa asociem suptul/mancatul cu starea de bine. Nu va invinovațiti pentru asta, e normal. Incercati insa sa alegeti raul cel mai puțin rau: mancarea ingrasa, fumatul imbolnaveste, suzeta e ridicola dupa o anumita varsta…deci nu mai ramane decat apa. Si vorbitul!

Poate ca mancam prea mult pentru ca tacem prea mult, ținem in noi lucruri, nu suntem autentici, nu spunem ce simțim. Decat sa mancam, mai bine am vorbi, am comunica, am impartasi. Izolarea, insingurarea predispune la mancat.

Nu frigiderul trebuie sa ne fie partener, nu in frigider sunt solutiile/ raspunsurile. Acolo o sa gasiti ce-ati cumparat, nu exista surprize. E doar o comoditate paguboasa pentru silueta si sanatate. Mai degraba v-as invita sa separati aceste 2 activitati ce satisfac oralitatea si sa puneti accentul pe vorbit, mai ales ca atunci cand vorbiti nu puteti manca:) Deci vorbiti, veti slabi!”, scrie Mihaela Bilic pe Facebook.

4 motive pentru care ti-e foame intruna

Tocmai ai mancat si simti ca nu e suficient? Nu ti se intampla doar tie. Pofta continua de mancare vine din greselile pe care le faci in alimentatie plus un stil de viata dezordonat.

4 motive pentru care ti-e foame intruna

Sa incepem cu primul. Un somn de minimum 8 ore, cum scrie la carte, ne face mai frumosi si mai sanatosi. Atunci cand organismul duce lipsa de energie, compenseaza din alte surse precum nerecomandata portie de cartofi prajiti. Pentru a nu te trezi noaptea sa dai buzna in bucatarie, la frigider, consuma inainte de somn alimente bogate in vitaminele D si K.

Pe urma, caloriile goale pastreaza senzatia de foame. Dar ce sunt caloriile goale? Este o sintagma folosita pentru a descrie alimentele bogate in calorii, dar goale din punct de vedere nutritiv precum chipsurile sau croissantele cu ciocolata din comert.

Urmatorul motiv este cel mai cunoscut dintre toate, deoarece s-a scris si s-a dezbatut mult despre asta. Exista o falsa senzatie de foame care ascunde, de fapt, nevoia organismului de a fi hidratat. Deshidratarea pacaleste creierul, iar informatiile pe care acesta ti le da sunt interpretate ca senzatie de foame.

O idee foarte proasta este sa consideri cafeaua mic dejun. Iti va da energie pentru cateva ore, insa nu te va hrani. Evita sa bei cafea inainte sa mananci ceva. Nu uita ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, iar daca te trezesti dimineata fara sa te hranesti, foamea te va urmari pana in toiul noptii. Un astfel de decalaj se va simti pe sunculitele care ti se formeaza.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top