Connect with us

Revistateo.ro

Cum iti afecteaza dieta imunitatea

Dieta si Sport

Cum iti afecteaza dieta imunitatea

O dieta stricta iti poate afecta imunitatea, avertizeaza nutritionistul Mihaela Bilic pe pagina personala de Facebook. Specialistul sustine ca iti poti altera starea de sanatate daca nu esti atent ce si cum mananci.

„A manca sanatos e un subiect aflat pe buzele tuturor, o preocupare ce ne da satisfacția ca avem grija de noi, ca putem contribui cu ceva la buna funcționare a organismului. Faptul ca suntem unicii responsabili pentru alegerile alimentare pe care la facem, pune si mai multa presiune pe acest „mancat sanatos”.

In efortul nostru de a gasi produse care sa ne faca bine, care sa ne hraneasca, dar sa ne si apere de boli sau sa ne slabeasca, pierdem din vedere un element esențial: diversitatea.

Concentrați sa imparțim alimentele in bune si ne-bune, in sanatoase si ne-sanatoase, nu realizam de fapt ca silueta e determinata de cantitate iar sanatatea de diversitate.
Pe cine hranim noi de fapt? Corpul in ansamblu depinde de un aport zilnic de energie (calorii) si kilogramele in plus inseamna multa energie ramasa neconsumata.

Tipul de alimente consumat are alta importanța: pe de o parte metabolismul isi primeste nutrienții de baza (proteine, glucide, grasimi, minerale, vitamine) iar pe de alta parte flora bacteriana din colon este hranita si menținuta in viața, in echilibru.

Interesant este ca tocmai aceasta flora intestinala ne asigura sanatatea, de ea depinde imunitatea, ea ne protejeaza de boli.

Cum sa crestem imunitatea? Dandu-le de mancare acestor micro organisme benefice, tamaduitoare. Avem in corpul nostru de 10 ori mai multe bacterii decat celule, conviețuim cu aceste organisme microscopice care nu au alt obiectiv decat sa lupte pentru protecția noastra. Nu ne gandim niciodata la ele, nu realizam cat de vitale ne sunt. O buna digestie, un bun echilibru al microbiotei intestinale inseamna o imunitate mare.

Cine e inamicul numarul unu al coloniilor de bacterii benefice din organism? Monotonia alimentara! Nu stim exact fiecare cu ce se hraneste, Insa stim sigur ca alimentația diversificata e soluția. Obiectivul ar fi sa consumam zilnic minim 14 alimente diferite. Cați dintre noi reusesc? Greu de spus. insa a pierde din vedere diversitatea inseamna a pierde din vedere sanatatea.

Iar cand vine vorba de diete disociate sau de mancat un produs unic ghiciți singuri efectul. Doar cu orez sau branza sau fasole verde nu putem ține in viața zeci de colonii de bacterii, fiecare se hraneste cu alte particule din mancare. Nu merita sa sacrificam imunitatea si buna funcționare a organismului de dragul siluetei sau din comoditate. Ideal ar fi sa mancam puțin din tot, atunci suntem de 2 ori castigatori: si slabi si sanatosi”, a scris Mihaela Bilic.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Dieta si Sport

To Top